Новини

Повернутися до переліку новин

ПРАЦІВНИКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНСПЕКЦІЇ НЕ ЗМОЖУТЬ БЕЗПІДСТАВНО ЗАТРИМУВАТИ СУДА В ПОРТАХ

Міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко підписав наказ щодо зміни порядку забору проб вод ізольованого баласту. Згідно з наказом, збір проб для визначення вмісту таких вод екологічні інспектори здійснюватимуть біля борту під час його скидання.

«Нова процедура унеможливить безпідставну затримку екоінспекторами суден, що входять в наші порти. Це суттєвий крок на шляху дерегуляції та викорінення корупції в сфері екологічного контролю в портах, адже через безпідставні затримки судна змушені простоювати в порту, а судновласники втрачати значні кошти. Раніше судно не могло скинути баластні води та почати завантаження товару без висновку екоінспектора. Це аж ніяк не покращувало імідж України, знижувало конкурентоспроможність українських портів, створювало підґрунтя для зловживань і жодним чином не сприяло захисту довкілля, бо баласт, в підсумку, все одно зливається в порту. Сподіваюся, що процедури погодження наказу в Мініфраструктури та Мінюсті пройдуть досить швидко», - зазначив міністр.

За його словами, також обмежено трьома годинами час проведення експрес-аналізу баластних вод при проходженні екологічного контролю судами в пунктах пропуску через державний кордон. Забір проб води на борту судна безпосередньо із танків чи насосних систем допускається лише у разі відсутності відповідних судових документів, передбачених Конвенцією МАРПОЛ 73/78.

Відповідний наказ підписаний ним 20 січня і вступить в дію після його погодження в Міністерстві інфраструктури та реєстрації в Міністерстві юстиції.

Нагадаємо, на минулому тижні одразу з кількох портів України пролунали сигнали про необґрунтоване затримання морських судів співробітниками екологічної інспекції. Міністром було дане доручення у найкоротший термін підготувати зміни до двох наказів Мінприроди щодо контролю ізольованого баласту на морських судах, щоб унеможливити такі випадки.

Наказом вносяться зміни до Положення про екологічний контроль у пунктах пропуску через державний кордон та в зоні діяльності регіональних митниць.

Крім того, Ігор Шевченко дав доручення підготувати пакет документів для подання на ратифікацію Міжнародної Конвенції про контроль суднових баластних вод й осадів та управління ними, укладену 2004 року під егідою Міжнародної Морської Організації в 2004 році. Ця Конвенція є головним договором, спрямованим на запобігання переміщенню чужорідних видів з баластними водами, до неї додається 15 інструкцій. Інструкціями чітко передбачено, як слід перевіряти судна, як робити заміну, або злив баластних вод, відбирати проби баластних вод і донних відкладень, тощо. Ратифікація Конвенції і дотримання її вимог та стандартів є фактично безальтернативним шляхом до розв’язання проблем поводження із баластними водами на системній основі. Конвенція набере чинності через 12 місяців після ратифікації її 30 державами, що представляють 35% загальносвітового торгового тоннажу. На даний час 28 держав, що представляють 25,43% світового тоннажу, ратифікували цю Конвенцію.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!