Новини

Повернутися до переліку новин

Правила перевезення відпрацьованих люмінесцентних ламп

Досить часто екологи чи особи, що відповідають за поводження з відходами на підприємстві, ставлять запитання: Яку потрібно мати ліцензію для перевезення відпрацьованих люмінесцентних ламп із території підприємства до складу ліцензіата, що, відповідно до договору, буде здійснювати переробку небезпечних відходів?

Усі суб’єкти господарювання вже звикли, що ліцензування поводження з небезпечними відходами здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди). Це справді так.

Відповідно до Закону України «Про відходи» від 05 березня 1998 року № 187/98-ВР, поводження з небезпечними відходами — дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення, сортування), утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення.

З одного боку, перевезення небезпечних відходів стосується операцій поводження з ними, а з іншого — в нових Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 446, на відміну від минулих Ліцензійних умов, вже відсутні будь-які згадки про перевезення небезпечних відходів.

Але трохи раніше Постановою Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року № 1001 були затверджені Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. Аналогічні Ліцензійні умови були затверджені також і для перевезень іншими видами транспорту, оскільки відповідно до ч. 24 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02 березня 2015 року № 222-VIII, ліцензуванню підлягають перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом.

Відповідно до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів» від 06 квітня 2000 року № 1644-44-III, небезпечний вантаж — це речовини, матеріали, вироби, відходи виробничої та іншої діяльності, які внаслідок притаманних їм властивостей за наявності певних факторів можуть під час перевезення спричинити вибух, пожежу, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та інших об’єктів, заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, а також призвести до загибелі, травмування, отруєння людей, тварин, і які за міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за результатами випробувань в установленому порядку залежно від ступеня їх впливу на довкілля або людину віднесено до одного з класів небезпечних речовин.

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про приєднання України до Європейської Угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ)» від 02 березня 2000 року № 1511-III. Розділом 2.1.1.1 цієї Угоди встановлено класи небезпеки речовин. Згідно з положеннями ДОПНВ, перевезення люмінесцентних ламп можна класифікувати за рубрикою ООН № 2809, Ртуть, клас небезпеки 8, група упаковки ІІІ. Проте у спеціальному положенні 599 глави 3.3 ДОПНВ зазначено:

«Готові вироби чи прибори, що містять не більш ніж 1 кг ртуті, не підпадають під дію вимог ДОПНВ».

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 5, 2019

Матеріал підготувала Ганна Натоптана, заступник директора з питань екології ТОВ «Ирбис-Юг»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 5, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!