Новини

Повернутися до переліку новин

Про оптимізацію регулювання провадження окремих видів господарської діяльності: які способи пропонує законодавець

Надмірна кількість документів дозвільного характеру та дозвільних процедур у сфері господарської діяльності значно ускладнює умови ведення бізнесу, збільшує витрати суб’єктів господарювання на адміністративні питання.

На сьогодні склалася cитуація, коли, по-перше, держава застосовує дозвільні функції ще перед початком здійснення дозволеної законом діяльності. При цьому об’єктом державного регулювання є господарські наміри, а не фактичні результати господарської діяльності. По-друге, недостатньою мірою застосовуються механізми майнової відповідальності суб’єктів господарювання як інструмент забезпечення додержання вимог законодавства, передбачених для певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, та засіб економічного регулювання господарських відносин.

Нагадаємо, що за результатами роботи Державної регуляторної служби України (ДРС) у 2018 році, які опубліковані в публічному звіті Голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної, найбільша кількість звернень за вказаний період надійшла щодо проблемних питань видання документів дозвільного характеру в природоохоронній сфері, зокрема, з приводу дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та дозволу у сфері поводження з відходами.

Результати роботи ДРС у 2018 році

Задля усунення певних складнощів у природоохоронній сфері як суб’єкт законодавчої ініціативи було зареєстровано проект Закону України

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку бізнесу шляхом оптимізації регулювання провадження окремих видів господарської діяльності» (далі — Проект).

Проект ЗУ № 10206 від 08 квітня 2019 року

Проект передбачає удосконалення і суттєве розширення застосування декларативного принципу провадження господарської діяльності, у т. ч. і у сфері природокористування, хоча питання отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та дозволу у сфері поводження з відходами ці зміни не стосуються.

Зокрема, Проектом пропонується:

  • внесення змін до одинадцяти Законів (сім з яких стосуються природокористування);
  • заміна двох документів дозвільного характеру на декларації у цій сфері.
Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 6, 2019 Матеріал підготувала Людмила Хоміч, член редакційної ради журналу, юрист

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 6, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!