Новини

Повернутися до переліку новин

Про реалізацію концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні

ПЛАН ЗАХОДІВ з реалізації концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні обговорювався сьогодні на онлайн-зустрічі щодо запровадження та розвитку ринку зелених облігацій, організованій Держенергоефективності за підтримки проекту GIZ "Консультування підприємств щодо енергоефективності". До взаємодії за темою долучилися і представники Ecobusiness Group, щоб своєчасно надавати інформацію за надважливою темою всім зацікавленим сторонам.

«Втілення такої політики дозволить започаткувати процес залучення «зеленого» фінансування в країну, що сприятиме скороченню використання викопного палива та освоєнню новітніх технологій в різних секторах економіки, виконанню Україною зобов’язань за міжнародними угодами в сфері енергоефективності та зміни клімату», - зазначають в Держенергоефективності.

«Питання набуває все більшої популярності, хоч Україна, на жаль, поки що пасе задніх у новомодних фінансових трендах. Ринок зелених облігацій – явище зовсім нове в світі, ще 20 років тому про це ніхто не говорив. А зараз екологічні бонди випускають банки, трасти і інвестиційні фонди. Національні уряди і муніципалітети. Великі корпорації (наприклад, Apple) і навіть державні установи. Це не дивно - такі облігації вважаються в даний час найвигіднішим фінансовим інструментом подібного роду. І він буде таким дуже довго - екологічний бум тільки зростає і поширюється» - зазначає СЕО Ecobusiness Group Людмила Циганок.

Нагадаємо, 19.06.2020р. прийнято законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (реєстр. № 2284 від 17.10.2019). Закон був підписаний Президентом України 12.08.2020р. Цим законом вперше в Україні запроваджуються зелені облігації як окремий підвид цінних паперів та встановлюються правила для учасників ринку.

Також на даний час діє ряд нормативних актів, що регламентують вимоги до відбору та моніторингу інвестиційних проєктів, які фінансуються за участю держави. Ці вимоги будуть, в тому числі, застосовуватися до проєктів, що будуть фінансуватись за участю держави в рамках здійснення випусків зелених облігацій.

Приклади документів, що містять вимоги до зелених облігацій

Міжнародні вимоги

  Принципи зелених облігацій (Green Bond Principles), оприлюднені Міжнародною асоціацією ринків капіталу (ICMA)

  Стандарт ЄС для зелених облігацій (EU-GBS, триває узгодження)

  Стандарти випуску кліматичних облігацій від організації Climate Bond Initiative (СBI)

Країни, що ввели національні правила для зелених облігацій:

  для емітентів та банків - КНР;

  для емітентів – Індія та Японія;

  для біржового лістингу – Казахстан та Норвегія;

  для портфельних інвесторі – Франція;

  для муніципальних облігацій – США.

Кошти від розміщення облігацій повинні використовуватись для фінансування зелених проєктів та повинно бути доведено, що проєкти принесуть користь довкіллю.

Процес оцінки і відбору проєктів повинен відповідати певним принципам.

Кошти, отримані від розміщення зелених облігацій, повинні обліковуватись емітентом окремо. Рекомендується залучати аудитора або іншу незалежну особу для перевірки методу внутрішнього відстеження і використання коштів від випуску зелених облігацій.

Емітенти повинні щорічно формувати звітність та бути готовими надати актуальну інформацію про зелений проєкт до моменту погашенні облігацій, а також і після цього – у випадку істотних змін. Звітність повинна включати список проєктів, на які були спрямовані кошти від зелених облігацій, а також стислий опис цих проєктів та очікуваний вплив від їх реалізації.

Проведення оцінки зелених облігацій не є аудитом, верифікацією чи сертифікацією випуску. Це – виключно перевірка умов їх випуску та обігу вимогам Принципів зелених облігацій.

Основні джерела інформації при аналізі зелених облігацій – емісійна документація та документи, що містять детальний опис проєктів, які будуть фінансуватися за рахунок коштів від випуску зелених облігацій.

Перелік критеріїв, що аналізуються в процесі проведення оцінки, розроблено на базі 4 принципів зелених облігацій від IСМА (Green Bond Principles або GBP).

Вимоги, що висуваються до облігацій в рамках проведення процедури оцінки, співвідносяться з рекомендаціями GBP та Стандартом ЄС для зелених облігацій.

В залежності від того, наскільки відповідають характеристики випуску рекомендаціям міжнародних організацій щодо зелених облігацій, випуску надається бальна оцінка, що відображає ступінь дотримання цих рекомендацій за кожним з 4 напрямків, передбачених GBP.

Варто розробити «Національне керівництво» для зелених облігацій, що буде включати: вимоги до емітентів, до підготовки емісійної документації, до відбору зелених проєктів, до порядку використання коштів та до порядку управління коштами, а також вимоги щодо здійснення контролю за використанням коштів та звітування емітента. Національне керівництво повинно відповідати європейським стандартам розвитку ринку зеленого фінансування, та при цьому враховувати вітчизняні особливості.

НКЦПФР необхідно розробити підзаконні НПА, які враховуватимуть вимоги до емісії та розміщення зелених облігацій. Особливу увагу необхідно приділити вимогам до прозорості інформації в проспекті емісії та звітності емітента.

Враховуючи, що зелені проєкти часто є дуже масштабними та реалізуються з використанням бюджетних коштів, є сенс приділити достатню увагу нормативно-правовим актам, що регламентують розробку зелених проєктів.

  Більше за темою - Про світовий досвід організації ринку зелених облігацій: практичні поради для України

 

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!