Новини

Повернутися до переліку новин

Реформа системи управління відходами: чи залишаться в Україні полігони та як вони працюватимуть?

У рамках реформи вже з 1 січня 2030 року всі полігони в Україні мають бути  приведені у відповідність до європейських стандартів екологічної безпеки, або закриті. 

“Реформа спрямована на зменшення захоронення відходів та збільшення обсягів їх переробки, як у Європі. Однак зрозуміло, що на першому етапі ми не зможемо повністю відмовитися від полігонів, як наприклад, це вже зробила Швейцарія. Полігони в Україні будуть, але лише ті, які громади передбачать у регіональних та місцевих планах управління відходами та за умови, що вони повністю відповідатимуть сучасним стандартам безпеки. Прийматимуть такі полігони лише те, що не піддається рециклінгу”, – пояснює заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва. 

Щоб оператори встигли підготуватися до змін, Міндовкілля вже розробило Вимоги до плану приведення місць розміщення відходів у відповідність з новими вимогами законодавства. Наразі  документ опублікований для громадського обговорення.

Він імплементує норми європейської Директиви 1999/31/ЄС, зокрема статті 14. Цією статтею встановлено вимоги до подальшого функціонування існуючих місць захоронення відходів.

Відтак, якщо полігони не відповідають сучасним стандартам (а в Україні таких більшість), оператори мають розробити плани заходів та привести їх у відповідність – у іншому випадку полігони будуть закриті. 

План розроблятимуть на весь строк експлуатації місяця розміщення відходів, але не більше ніж на 10 років з дня введення в дію  Вимог, розроблених Міндовкіллям.

У документі оператори мають передбачити заходи щодо: 

  • удосконалення технічного стану полігону, 
  • оновлення необхідного устаткування, 
  • створення системи вилучення та знешкодження фільтрату і біогазу,
  • впровадження чи оновлення системи контролю та моніторингу впливу на довкілля, 
  • організації належної протипожежної безпеки та умов праці. 

Щодо останнього пункту, згадаємо, лише пожежу на полігоні у Львівській області та її наслідки. Загалом пожежі трапляються “системно” на українських звалищах. Наприклад, наприкінці цієї весни вчергове горів полігон у с. Пустовійтівка на Сумщині.  Пожежу гасили добу, вогонь охопив 1 гектар площі сміттєзвалища. В результаті у повітря потрапив значний обсяг шкідливих речовини, а ДЕІ нарахувала сотні тисяч гривень збитків та передала матеріали до прокуратури. Наприкінці вересня зайнялося 2 га полігону на Миколаївщині у с. Таборівка. Наслідки ліквідовують досі. 

Після розроблення планів оператори повинні будуть щороку оприлюднювати інформацію про вжиті заходи з приведення у відповідність полігонів. Контролюватиме ж виконання плану Держекоінспекція. У разі виявлення порушень і невиконання приписів, Інспекція ініціюватиме анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. 

Нашій країні потрібне чисте довкілля та європейська якість життя для українців, і реформа системи управління відходами також спрямована на досягнення цих цілей. 

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся як оформлювати та подавати документи в орган ліцензування небезпечних відходів із матеріалу "Ліцензування небезпечних відходів".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!