Новини

Повернутися до переліку новин

Реформа управління відходами триває: формуємо європейські правила експлуатації полігонів в Україні

Якими мають бути полігони в Україні, щоб підтримувати стан екологічної безпеки? Як експлуатувати такі об’єкти та рекультивувати? – Всі вимоги Міндовкілля спільно з міжнародними експертами прописало у проєкті наказу – відповідно до нового законодавства та європейських стандартів. Важливо, щоб правила були зрозумілими для всіх, хто має їх дотримуватися в країні. Тож Міндовкілля провело повторне обговорення документа із учасниками ринку. 

Серед ключових питань, порушених на зустрічі:

  • які полігони підпадатимуть під таке регулювання;
  • процедура проведення тестування відходів, які не належать до небезпечних та приймаються полігонами;
  • формування переліків інертних відходів, які можуть захоронюватися без випробування на відповідність критеріям прийнятності;
  • ведення обліку відходів на полігонах тощо. 

“Міндовкілля відкрите до діалогу та опрацьовує усі зауваження та пропозиції учасників. Адже маємо спільну мету – встановлені правила не повинні залишитися “написаними на папері”, а повинні працювати на практиці в Україні. Спільно з експертами ми готові надавати і всі необхідні роз’яснення. Проєкт наказу буде доопрацьований та повторно опублікований для обговорення. Тож всі зацікавлені сторони можуть долучитися до впровадження якісних змін в країні”, – наголосила заступниця Міністра Вікторія Киреєва. 

Варто відзначити, що розроблені Правила поширюватимуться лише на об’єкти, що прийматимуть тверді сипучі відходи. Для решти, наприклад хвостосховищ, шламів та шлаків, застосовуватиметься інше регулювання. 

“Реформа торкнеться всієї системи управління відходами послідовно. Розробляється нормативна база, необхідна для врегулювання кожного виду діяльності. Так,  наразі Міндовкілля спільно з експертами завершують доопрацювання проєкту Закону “Про відходи видобувної промисловості”. Під нього також готуємо необхідні підзаконні акти. Вже незабаром законопроєкт буде оприлюднений для обговорення. Нам важливо почути думку кожного, хто працюватиме за новими правилами, щоб вже на початку шляху усунути всі ризики і прогалини. Тож Міндовкілля запрошує до спільної роботи”, – зазначила Вікторія Киреєва. 

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся як оформлювати та подавати документи в орган ліцензування небезпечних відходів із матеріалу "Ліцензування небезпечних відходів".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!