Новини

Повернутися до переліку новин

Семерак буде обговорювати екологічну ситуацію на Донбасі на міжнародному рівні

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак обіцяє обговорити відновлення екологічної стабільності Донбасу засідання Парламентського Комітету асоціації Україна – ЄС. Датальніше про ситуацію він розповів у Брюсселі, після зустрічі з Комісаром Європейської Комісії з питань довкілля, морських справ та рибальства Кармену Веллою та членами Європейського Парламенту. Про це повідомляють на офіційному сайті Мінекології.

«Вплив військового конфлікту на Сході України  на стан довкілля  має над загрозливі наслідки для екобезпеки в регіоні. Для нас  важлива підтримка  міжнародної спільноти, насамперед ООН, яка продовжує тримати на порядку денному питання погіршення стану довкілля у контексті російської агресії. Я вдячний колегам за час та за увагу до України, і готовність працювати разом над нагальними питаннями», - сказав Остап Семерак.

За його словами, результати екологічного моніторингу східних територій, який здійснювався протягом 2017 року за фінансової підтримки Урядів Канади та Австрії в рамках спільного проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Мінприпроди показав, що критичною залишається ситуація забруднення поверхневих та підземних вод. Особливу загрозу в цьому контексті становлять підтоплення шахт, які не підлягають подальшій експлуатації через затоплення. Важливим залишається  питання рекультивації ґрунтів, пошкоджених військовою технікою, вибухами, мінами  та згораннями боєприпасів. Окреме проблемне питання - лісові пожежі та  «сірі» рубки у регіоні, які  спричиняють втрату лісових масивів та лісозахисних насаджень, а також шкода, якої було завдано об’єктам природо-заповідного фонду.

«Ми маємо в найкоротші терміни налагодити чіткий механізм та забезпечити засоби реагування на надзвичайні ситуації на небезпечних ділянках,  забезпечити регулярне оновлення інвентаризації об’єктів промисловості і комунального господарства, які вже стали джерелами серйозної екологічної небезпеки або можуть ними стати в результаті бойових дій. Сьогодні важливо продовжувати дослідження і готувати проекти для комплексного вирішення екологічних проблем», - сказав Міністр.

Міністр також поінформував, що обговорення екологічних питань Донбасу планується під час чергового  засідання Парламентського Комітету асоціації Україна – ЄС у квітні цього року. Він також додав, Україна поглибить співпрацю з міжнародними організаціями та екологами, які працювали у зонах військових конфліктів і допомагали там з оцінкою завданих збитків довкіллю.

Нагадаємо, що вже є дві резолюції Асамблеї ООН з навколишнього середовища. Так, травні 2016 року було ухвалено резолюцію «Захист довкілля в районах, вражених збройними конфліктами». Це був перший документ, який за останні 20 років привернув увагу міжнародної спільноти до захисту довкілля у зонах збройних конфліктів. До резолюції, прийняття якої було ініційовано делегацією України, як співавтори приєдналися ЄС, Канада, Ліван, Норвегія, ДРК, Ірак, Південний Судан та Йорданія. 

А вже у грудні 2017 року було ухвалено нову резолюцію щодо «Пом’якшення наслідків та обмеження забруднення довкілля у районах, вражених збройними конфліктами та тероризмом». Її ухвалення було ініційовано Україною, Норвегією та Іраком. 

Ця резолюція є продовженням раніше ініційованої Мінприроди України та ухваленої у травні 2016 року резолюції щодо «Захисту довкілля в районах, вражених збройними конфліктами. Вона визначає подальші механізми вирішення проблеми шкоди довкіллю, завданої військовими діями, зокрема, можливість направлення спеціальних термінових місій на постраждалі території та надання відповідної допомоги.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!