Новини

Повернутися до переліку новин

Сміттєпереробні заводи, полігони, установки: Уряд затвердив порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів

Такий моніторинг здійснюватимуть українські підприємства за аналогією з європейськими, щоб визначати вплив своїх сміттєобробних об’єктів на довкілля та вживати заходів для його зменшення. Зокрема, вимірюватимуть показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунту, шумового забруднення тощо. Зібрану інформацію надаватимуть державі для прийняття управлінських рішень.

Порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів розроблено у рамках реформи системи управління відходами в Україні. Документ відповідає положенням трьох європейських директив:

  • 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року про відходи;
  • 1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року про захоронення відходів;
  • 2010/75/ЄС від 24 листопада 2010 року про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю).

Як розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович, на європейських підприємствах діють однакові підходи до організації екологічного менеджменту. При цьому країни ЄС використовують моніторинг та екологічний контроль як адміністративний інструмент. До підприємства застосовують періодичні інспекційні перевірки. Водночас аналізують і реєстраційні дані з Системи екологічного менеджменту та аудиту (EMAS).

У ЄС оператори об’єктів оброблення відходів здійснюють моніторинг або безперервно (за допомогою автоматизованої вимірювальної системи) або періодичного (через певні проміжки часу за допомогою ручних або автоматизованих методів). При цьому керуються відповідними планами моніторингу, які є частиною дозвільних документів.

За словами Євгенії Попович, в Україні також дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів видаватиметься підприємствам за умови наявності у них в пакеті документів затвердженої програми моніторингу.

Такі програми суб’єкти господарювання розроблятимуть щороку та подаватимуть на затвердження до Міндовкілля. Програма моніторингу має враховувати вид, склад і властивості відходів, які підлягають обробленню на відповідній установці  тощо. 

Відтак Україна продовжує рухатися європейським шляхом та наводити лад на своїх землях. 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Підприємство здійснює збирання відходів від інших підприємств, які є небезпечними з подальшою передачею компанії на оброблення. Чи повинно підприємство в такому випадку отримувати дозвіл на оброблення відходів?

Чи є законною передача будівельних відходів, які раніше класифікувалися як змішані будівельні відходи, для захоронення на полігон будівельних відходів, при відсутності об'єктів для оброблення таких відходів?

Чи потрібно отримувати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів, якщо відходи від орендарів будуть отримувати в контейнерах?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!