Новини

Повернутися до переліку новин

ТОП-10 найбільш поширених та небезпечних речовин, що можуть містити мийні засоби

Хлорорганічні та хлор-реактивні речовини, що здатні призводити до порушень гормонального фону, інтоксикації, спричинити пошкодження органів (легень, серця, слизових оболонок) та подразнення дихальних шляхів. Найпоширенішим з них є гіпохлорид натрію, як дезінфікуючого реагентаУ засобах для хімічної чистки активно застосовується  тетрахлоретилен. Ці хлорвмісні речовини спричиняють гострі отруєння, захворювання серцево-судинної системи, негативно впливають на шкіру і волосся, підвищують ризик онкологічних захворювань.

Етилендіамінтетраоцтова кислота (ЕDTA), що застосовується для пом’якшення води замість фосфатів. Може викликати подразнення шкірних покровів, слизових оболонок очей і дихальних шляхів і симптоми бронхіту або астми.

Нітромускуси та поліциклічні мускуси, що здатні призводити до порушень гормонального фону, завдавати шкоди ненародженій дитині та водному середовищу.

Алкілфенолетоксилати та похідні алкіл фенолів, що можуть викликати контактний дерматит, кандидоз, вульвовагініт, спричинити виникнення алергічних або астматичних симптомів або утруднення дихання.

Нафтові дистиляти, що входять до складу засобів для полірування меблів і негативно впливають на зір та нервову систему людини, та майже всі вони є канцерогенами.

Нітробензол, що також може міститься засобах для очищення виробів з деревини і викликає знебарвлення шкіри, задишку, блювоту і втрату свідомості.

Феноли та крезоли, що є їдкими бактерицидними речовинами, здатними викликати діарею, втрату свідомості та порушення функцій печінки і нирок та гостру загальну інтоксикацію.

Формальдегід, сильний канцероген, який також спричиняє подразнення очей, горла, шкіри та органів дихання.

Деякі із зазначених речовин здатні накопичуватись в організмі людини та тварин, тим самим посилюючи свій негативний вплив та створюючи можливість вторинного отруєння по харчовому ланцюгу.

І завершують ТОП-10 фосфати та інші фосфорні сполуки, що разом зі стічними водами потрапляють у водойма, стимулюючи ріст синьо-зелених водоростей. Це призводить до евтрофікації водойм, що призводить до масової загибелі риби, безхребетних та значно погіршує якість річкової води.

У наведеному переліку «небезпечних лідерів» зазначені назви активних речовин. При цьому слід розуміти, що у складі засобу у якості інгредієнтів можуть застосовуватись і підготовлені суміші, що мають торгову назву та реєстраційний номер.  Такі суміші можуть нести суттєву небезпеку для водних екосистем і здоров’я людини. Наприклад ЕDTA, може бути «прихована» під назвою препарату Трилон Б.  І споживач, навіть якій уважно вивчить маркування, не дізнається що саме міститься за назвою такого складника.

А як же поверхнево-активні речовини (ПАР), ароматизатори та барвники?

Тут питання ще складніше, тому що все це загальні назви згідно фізико-хімічних властивостей та призначення. А самих речовин та їх сумішей що відповідають за ці функції тисячі. И різниця між ними з питань безпеки теж велика. Наприклад,  ПАР може бути як безпечною, олеохімічного походження, так і небезпечною за декількома факторами.

Чи можуть вважатись  безфосфатні засоби – екологічними?

Твердження виробників «без…» дуже часто повязно з так званим «зеленим окозамилюванням» (greenwoshing – en.). Часто на етикетках чи у рекламі виробники роблять акцент на одному твердженні про певну характеристику продукту. Завдяки такій рекламі споживач може помилково вважати, що це і є та єдина ознака, яку слід враховувати, обираючи товар цього виду.

Наприклад, «Без фосфатів», «без хлору» на упаковці мийних засобів.  Дійсно, всі ці речовині небезпечні для довкілля але, як правило, одними ними  рецептура пральних порошків чи очисників не обмежується.

Замінники можуть бути не менш шкідливі і впливати на загальну безпеку продукції. Покупців легко ввести в оману такими деклараціями, впливаючи на їх дуку і вибір, що ця продукція безпечніша або містить безпечніші компоненти, ніж інша конкурентна продукція, в той час як це може бути неправдою.

Продукція з таким маркування  може містити інші шкідливі речовини що впливатиме на загальну токсичність продукції та її вплив на водні екосистеми і здоров’я людини.

Як убезпечитись від можливих небезпек при застосуванні мийних засобів?

Не будемо рекомендувати читачеві повертатись у позаминуле століття і застосовувати «рецепти бабусі» для прання сечовим каменем та чищення річковим піском, содою, гірчицею чи оцтом.

В будь-якому випадку уважно вивчите склад, і уникайте застосування засобів із вмістом речовин, що зазначені вище, якщо звісно вони вказані виробником.

Використовуйте засоби, на які добровільно нанесене екологічне маркування (для порівняно безпечних засобів) або також і попереджувальне маркування GHS (або CLP) (для небезпечних засобів).

Попереджувальне маркування GHS (або відповідно до Регламенту ЄС CLP1) для небезпечної продукції передбачає відповідну піктограму, сигнальне слово (небезпечно або обережно), певний коди та вислови щодо виду небезпечного впливу (H-фрази) та певні коди та вислови щодо попередження небезпечного впливу (P-фрази), а також всі небезпечні хімічні речовини повинні бути чітко зазначені на етикетці.

Слід зауважити, що більшість мийних засобів як правило класифіковані як небезпечні, як ті, що викликають подразнення шкіри або очей, або ж навіть як корозійні, тому наявність попереджувального маркування свідчить про добропорядність постачальника або виробника, в той же час якщо споживачі будуть слідувати заходам та попередженням, які вказані на етикетці, вони в значній мірі убережуть себе та близьких від різноманітних захворювань, які досить нечасто лікарі пов’язують з хронічним ураженням мийними засобами.

biological liquid washing detergent
Приклад попереджувального маркування мийних засобів

При застосуванні готових засобів, навіть самих безпечних за складом, слід дотримуватись правил безпеки та дозування, що позначенні на маркуванні чи спожитковій тарі. Уникайте прямого контакту зі шкірою та очами, завжди використовуйте господарські рукавички і захисні креми, бережіть від дітей.

Ретельно обполіскуйте і повністю змивайте засоби для миття або чищення.

Обов’язково провітрюйте приміщення протягом не менш ніж 6 годин, якщо в процесі прибирання застосовувалась побутова хімія.

Переходьте на екологічні засоби, що пройшли відповідну сертифікацію та позначені спеціальним екологічним маркуванням.

Більше за темою: Про небезпеки мийних засобів для довкілля і здоров’я людини: показники і методи оцінювання

Вже невдовзі:
• Що означає «екологічний засіб» і чи існують правила застосування екологічного маркування?
• Як дізнатись споживачу що засіб дійсно екологічний?

Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета», експерт Програми ООН з навколишнього середовища зі сталого споживання та виробництва

Антон Мукомела, завідуючий  сектором REACH  ДП «Черкаський НДІТЕХІМ»

Світлана Перминова, директор ООВ «Центр екологічної сертифікації та маркування» ВГО «Жива планета»

Джерело: ECOBUSINESS Group

1 Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1272/2008 від 16 грудня 2008 року про класифікацію, маркування та пакування речовин та сумішей (CLP).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!