Новини

Повернутися до переліку новин

Традиційні підходи в бізнесі — мертві: ера екотрансформації!

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України, про процес ЕКОтрансформації в Україні


Elephant at sunset
Георгій Гелетуха

1. Чи готова Україна до екотрансформації?

Справа не у тому, чи готова Україна, а у тому, що вже ніхто не може бути осторонь питання зміни клімату. Глобальне потепління є транскордонною проблемою і вимагає негайного реагування з боку усіх держав світу. Україна — не виняток. Тому Біоенегетична асоціація України (UABIO) виступає за відмову від традиційного палива, розвиток відновлюваної енергетики, зокрема біоенергетики, яка має величезний потенціал за рахунок агробіомаси і біогазу. Наша асоціація об’єднує представників влади, бізнесу та громадськості для запровадження якісних змін в енергетиці.

2. Які чинники гальмують процес змін?

Перш за все, споживацький підхід людства до ресурсного потенціалу планети.  
Доречно згадати презентацію засновника і генерального директора програми Кембриджського «Earth on Board» («Земля на борту») Філіпа Жубера

«Традиційні підходи в бізнесі — мертві». Він наводить конкретні факти взаємозв’язку соціально-економічних тенденцій у суспільстві та глобальних змін, які відбуваються на планеті.

Маємо усвідомити, що ми живемо поза своїми можливостями. 2 Рівень споживання людства потребує майже дві таких планети, як Земля. 29 липня 2019 року наше споживання ресурсів та викиди відходів перевищили здатність Землі відновити ці ресурси та поглинути ці відходи за один рік.

earth road
Це перевищення є наслідком шаленого прискорення впливу людини на земну систему. Наприклад, накопичення вуглекислого газу в атмосфері, деградація біосфери, підвищення температури поверхні Землі, втрати лісу, вилов морської риби відбувається внаслідок зростання соціально-економічних тенденцій з 1950-х років. Це і збільшення світового населення, ВВП, використання енергії, води, добрив, виробництво паперу тощо.

соціально-економічні тренди

тренди розвитку Землі

3. Чому екотрансформацію не зупинити?

Ми вже перетнули точку неповернення. Раціональне споживання природних ресурсів – глобальна світова тенденція, вимога часу для збереження придатних для життя умов на Землі. Позитивним є те, що в Україні суспільство все більше цікавиться темою зміни клімату, а бізнес поступово усвідомлює необхідність запровадження нових підходів. На інформаційних ресурсах UABIO, сайті та сторінці у Facebook, постійно публікуємо актуальну інформацію щодо подій в Україні та світі.

Зі свого боку Біоенергетична асоціація постійно бере участь у розробці законодавства, яке регулює розвиток біоенергетики. Зокрема, у 2019 році ми відстояли на тому ж рівні і не дали знизити «зелений тариф» для об’єктів виробництва електричної енергії з біомаси і біогазу.

4. Хто відповідальний за якість довкілля?

Звичайно, на мій погляд, головне наразі — повна відмова від викопного палива, що неможливо без виваженої, але безкомпромісної державної політики. Ще один аспект – готовність бізнесу до таких радикальних змін. Повинен бути перехідний період для модернізації технологічних процесів. Тому потрібно вдосконалювати законодавство, створювати сприятливі умови для ведення бізнесу. Підвищувати інвестиційну привабливість України для розвитку відновлюваної енергетики.

Проте допоки кожен член суспільства не усвідомить свою відповідальність, ми будемо займатися пошуком винних замість реальних змін для порятунку планети.

Взаємодія влади, бізнесу та громадян, соціальна відповідальність кожного із нас — єдиний прийнятний шлях для України.

Уже 16 грудня — форум стейкхолдерів зелених змін!

Прес-служба ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!