Новини

Повернутися до переліку новин

«Ти зможеш — METRO допоможе»: ініціатива, спрямована на боротьбу з голодом та зменшенням кількості відходів у харчовій промисловості

Компанія METRO розуміє, що наше суспільство живе в період економічних, екологічних, соціальних та культурних викликів. Проте команда «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» також переконана, що сталий розвиток є ключем до трансформації цих викликів у можливості. Керуючись чітким баченням відповідального ведення бізнесу в усіх сферах своєї діяльності, METRO будує усі операційні процеси таким чином, щоб відповідати соціальним вимогам, а також потребам клієнтів, співробітників, інвесторів та партнерів мережі. Як трендсеттер на місцевому ринку ритейлу, METRO залучає в Україну найкращі міжнародні практики, серед яких також й відповідальне ведення бізнесу.

Оскільки Україна сьогодні перебуває у стані війни, багато людей страждають від голоду та бідності. Щоб надати цим людям підтримку, компанія METRO співпрацює з Київським міжнародним благодійним фондом «Фудбенк» починаючи з 14 листопада 2011 року.
«Фудбенк» — це неприбуткова суспільно корисна непідприємницька організація, що входить до складу Європейської федерації «Фудбенк».

Основною статутною метою діяльності «Фудбенку» є накопичення продовольчих ресурсів для їх подальшого постачання благодійним та/або громадським чи іншим непідприємницьким організаціям, закладам для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, установам соціального обслуговування, реабілітаційним установам для дітей та людей з інвалідністю, закладам охорони здоров’я, іншим відповідним закладам та установам для їх безкоштовного розподілу серед громадян, які потребують соціального захисту.

Діяльність КМБФ «Фудбенк» базується на всесвітньо прийнятих принципах роботи аналогічних структур.

Основними принципами діяльності «Фудбенку» є:

  • Фудбенк ніколи не купує продукти, він їх отримує безкоштовно, але забирає їх зі складів постачальників своїм транспортом.
  • Фудбенк ніколи не розповсюджує продукти безпосередньо соціально незахищеним верствам населення, а робить це через благодійні чи громадські організації.
  • Фудбенк функціонує за рахунок добровільних внесків та покриття поточних затрат третіми сторонами.

«МЕТРО Кеш енд Кері Україна» обрала саме цього соціального партнера, адже концепція «продовольчий банк» повністю інкорпорується в діяльність компанії — продуктового ритейлера, для якого обмін продовольством в тій чи іншій формі — це суть бізнесу.

У листопаді 2011 року проект стартував у пілотному режимі в чотирьох київських торговельних центрах METRO. У січні 2012 року було зроблено оцінку ефективності проекту за результатами якої компанія прийняла рішення про національний запуск програми в квітні 2012 року.

РІШЕННЯ ПРОБЛЕМНОЇ СИТУАЦІЇ

Метою співпраці «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» та КМБФ «Фудбенк» є зменшення кількості відходів у харчовій промисловості та боротьба з голодом шляхом передачі продовольчих та непродовольчих товарів тим верствам населення, які найбільше їх потребують — дітям, пенсіонерам, малозабезпеченим у більш ніж 90 інституціях в усіх містах присутності торговельних центрів METRO в Україні. Серед найчастіших реципієнтів благодійної допомоги METRO є: БФ «Карітас України», БО «Благодійний фонд «АСПЕРН», БФ «Приятелі дітей», Одеський обласний благодійний фонд «Спадщина», Громадська організація «Харківський центр волонтерів», «Незалежність — Львів», Громадська організація «Промінь надії», Громадська організація «Спілка інвалідів», Благодійна організація «Українська громада» , БО «Світле серце», БО «Ти — ангел», Київський міський будинок дитини «Берізка», Благодійна організація «Відкрите серце», Громадський Рух «Віра, Надія, Любов» та ін.

Якщо відобразити співпрацю компанії METRO з «Фудбенк» у цифрах, то за період жовтень 2017 — вересень 2018 — компанія передала на благодійність 158 843 одиниці різноманітних продуктів харчування та товарів першої необхідності, а з початку співпраці (2011 рік) — майже 800 000 одиниць. Згідно зі статистикою компанії основний тип продукції, переданої на благодійність, належить до категорій товарів бакалія, випічка, кондитерські вироби, фрукти та овочі.

Щороку «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» запрошує усіх співробітників компанії та клієнтів долучатися до регулярних благодійних ініціатив: «METRO Миколай», «Поділись Великоднім сніданком» та «Збери шкільний портфелик», в рамках яких організовує збір продуктових та непродовольчих товарів, які передає благодійним та громадським організаціям у всіх містах своєї присутності. Окрім того, співробітники компанії беруть активну участь в цих заходах як волонтери. У такий спосіб команда METRO прагне подарувати вихованцям благодійних та громадських організацій не лише свої пожертви, але й власний час та корисно провести його разом, організовуючи різноманітні майстер-класи.

Вже доброю традицією для компанії «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» стала участь її співробітників у освітніх проектах, у рамках яких вони виступають як експерти та проводять спеціалізовані семінари, допомагаючи соціалізуватись та адаптуватись молодим учасникам до самостійного життя. Такі ініціативи дуже важливі для компанії, адже допомагають надати дітям, які цього потребують не просто їжу як засіб харчування, а «їжу для роздумів», яка є також невід’ємною частиною для формування їхньої особистості та впливає на їхній подальший успіх.

Ще одним важливим та цікавим форматом волонтерства співробітників компанії є їхня участь як менторів, експертів, спікерів та журі в соціальних програмах, екосемінарах та хакатонах, проведення навчальних та профорієнтаційних екскурсій, тренінгів, кулінарних майстер-класів для незахищених верст населення у співпраці з громадськими організаціями та представниками професійних клієнтів «МЕТРО Кеш енд Кері Україна».

РЕЗУЛЬТАТИ ПРИЙНЯТОГО РІШЕННЯ

Представники METRO неодноразово брали участь у різноманітних соціальних заходах, тож у липні 2019 року, з метою отримання ще більшої кількості інформації щодо ініціатив, які впроваджують благодійні та громадські організації в Україні, наважилися провести власну соціальну програму «Ти зможеш — METRO допоможе». До участі в програмі компанія запросила організації, які співпрацюють з Київським міжнародним благодійним фондом «Фудбенк».

Метою програми стала підтримка благодійних та громадських організацій у реалізації їхніх проектів з допомоги людям, які опинилися у складних життєвих обставинах (дітей-сиріт, багатодітних сімей, людей з інвалідністю, біженців або тимчасово переміщених осіб, пенсіонерів), а саме: надання допомоги у вигляді продовольчих та непродовольчих товарів з асортименту торговельних центрів METRO для імплементації проектів-переможців.

Проекти учасників повинні були відповідати як мінімум одній з Цілей сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй та спрямовуватися не лише на надання благодійної допомоги у вигляді пожертв, а й відображати цінність для суспільства та здійснюватися в рамках стратегії організації-учасника програми.

В соціальній програмі «Ти зможеш — METRO допоможе» взяли участь 27 благодійних та громадських організацій, які розповіли про 54 проекти, що впроваджують в рамках своїх соціальних ініціатив. Усі організації, які подали свої заявки на участь в програмі, були розділені згідно з регіонами їхньої присутності. Тож, в результаті, перемогу здобули 4 проекти — у кожному з регіонів України.
«МЕТРО Кеш енд Кері Україна» також не змогла оминути увагою проекти, які найбільше відповідають тим ініціативам, що вже впроваджує компанія і підготувала ще декілька номінацій, в рамках яких допоможе визначеним організаціям реалізувати їхні проекти вже найближчим часом.

Соціальна програма стала дуже корисним проектом не тільки для благодійних та громадських організацій, але й для самої компанії. Представники METRO отримали можливість глибше зануритися в проблематику сучасної соціальної ситуації в Україні та удосконалити наступні кроки впровадження проектів корпоративної соціальної відповідальності в Україні. Отже, в найближчих планах «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» — залучити колег з регіонів до волонтерства та активної участі в реалізації проектів переможців соціальної програми «Ти зможеш — МЕТRО допоможе».

Компанія вірить, що дотримання стратегії корпоративної соціальної відповідальності та плідна співпраця з надійними соціальними партнерами дозволить бізнесу не лише зменшити кількість голодуючих та скоротити харчові й побутові відходи, а й задовольнити потреби майбутніх поколінь.

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!