Новини

Повернутися до переліку новин

У Німеччині ВДЕ може замінити вугільну промисловість скоріше, ніж планувалося

Німеччина запланувала закрити свою вугільну промисловість через 18 років, проте є вірогідність, що чиста електрика витіснить найбрудніше викопне паливо з енергетичного балансу задовго до цього терміну, призначеного канцлером Ангелою Меркель.

Минулого четверга Меркель розробила план компенсації регіонам і компаніям за вихід, але деякі з найбільш забруднюючих заводів працюватимуть до кінця. На думку економістів і аналітиків, коктейль зі зростання кількості поновлюваних джерел енергії, призупинених інвестицій і зростання витрат на викиди вуглецю може прискорити вихід.

Сонячні, вітрові та інші види відновлюваних джерел енергії вже стали найбільшим джерелом електроенергії в Німеччині, і в найближчі кілька років частка вугілля впаде. Уряд прогнозує, що до 2038 року «зелена енергія» складе близько 80% від загального обсягу електроенергії (нині вона становить трохи більше 40%). Вищі ціни на вуглець можуть привести до отримання прибутку від будь-яких заводів, які ще можуть працювати.

Експерт з кліматичної та енергетичної політики ЄС в Центрі європейської політики у Фрайбурзі, Німеччина, Гетц Райхерт сказав: «Політичний сенс угоди полягає в тому, що уряд готовий платити за вугілля, яке буде вилучено з ринку». І додав, що ринок вже заявив: протягом деякого часу вугільну енергетику в будь-якому випадку замінять більш дешевою «чистою енергією».

Вугілля і лігніт — єдині місцеві енергоносії в Німеччині, і країна вже два століття отримує енергію викопного палива. План Меркель є спробою цивілізованого закриття, що ускладнюється протестами на шахтах і вугільних заводах по всій країні. Протестанти зупинили видобуток на ділянках, включаючи рудник RWE AG в Хамбасі.

Провідний німецький активіст руху за клімат Луїза Нойбауер написала в Twitter у п'ятницю: «Вибачте, вихід вугілля до 2038 року не досить хороший». І додала, що урядовий план ставить занадто пізні терміни, враховуючи нагальність кліматичної проблеми.

Вихід вугілля в Німеччині нагадує те, як Китай і Індія достроково закривають нещодавно побудовані заводи і вони виплачують компенсацію працівникам. Виплати багатьом тисячам вугільних робочих, які втратять місця, до 2043 року можуть досягти майже € 5 млрд.

Глава гірського союзу IGBCE Майкл Вісіліадіс сказав: «Цей план об'єднує соціальну і кліматичну справедливість».

Повторюючи тенденцію в США, коли поновлювані джерела енергії випереджають виробництво електроенергії на вугільному паливі, незважаючи на підтримку палива президентом Дональдом Трампом, ринки вже рухаються швидше, ніж законодавці. Спалювання вугілля на німецьких і європейських комунальних підприємствах упало в 2019 році.

Експерт «Goldman Sachs» Мішель Делла Вінья зазначив, що ринки капіталу обмежують засоби для проектів, пов'язаних з викопним паливом, тому ціни на енергоносії можуть залишатися відносно високими. За його словами, це обмежить ризик неефективності активів і спонукає споживачів робити більш чистий вибір.

Незважаючи на те, що німецькі комунальні підприємства володіють своїми запасами лігніту на шахтах у безпосередній близькості від заводів, ціни на газ, який викидає удвічі менше вуглекислого газу, ніж вугілля на електростанціях, знаходяться на найнижчому рівні за десятиліття через глобальне перенасичення.

Через прогнозований розвиток ВДЕ, які все більше витісняють вугілля, економісти-енергетики кажуть, що комунальні служби, моглт б зробили хороший вибір, уклавши угоди з урядом на мільярди євро.

Джерело: ECOBUSINESS Group за матеріалами novostienergetiki.ru

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!