Новини

Повернутися до переліку новин

Україна може вп’ятеро збільшити використання промислових відходів при будівництві доріг

Україна може збільшити використання шлаків у дорожньому будівництві мінімум у п’ять разів. Таку думку висловив аналітик GMK Center Андрій Глущенко під час круглого столу в Києві, присвяченому техногенним відходам.

Він нагадав, що в Україні близько 430 000 км доріг. Якщо ремонтувати щорічно хоча б 3 000 км (близько 0,6% їхньої кількості), то споживання шлаків можна збільшити мінімум до 5 млн тонн – це в 5 разів більше, ніж сьогодні, підрахував експерт.

«Нам час зрозуміти, що перехід на використання шлаків замість щебеню і піску з кар’єрів – це питання державної екологічної політики. З іншого боку, важливо, щоб дорожні роботи фінансувалися», – додав Глущенко.

Про сучасні можливості ефективного використання побічних промислових відходів у сфері будівництва доріг розповіла Наталія Харитонова, керівник відділу екології та земляного полотна Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна:

«Доменні шлаки себе добре зарекомендували для укріплення земляного полотна , а також при використанні для основи дорожнього одягу, замість щебня. Це дозволяє здешевити будівництво доріг, утилізувати техногенні відходи і таким чином зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.»

При цьому дослідження показали високу міцність бетонних доріг, побудованих з використанням відходів металургійного виробництва.

«Бетонні дороги з використанням доменного шлаку показали 103% від нормативної міцності, а на основі сталеплавильного шлаку – 109%» – такі дані навів Андрій Бабенко з компанії «АрселорМіттал Кривий ріг».

Додамо, що сьогодні в Україні знаходиться близько 36 млрд тонн накопичених відходів, зокрема золошлакових матеріалів від ТЕС та металургійних шлаків. По площі вони займають близько 7%  території  України, або 50 тисяч квадратних кілометрів - це дорівнює, приміром, площі сучасної Швейцарії.

Щорічно в Україні утворюється більше 6 млн тонн золошлакових відходів, з яких утилізують лише 7%. Для порівняння: в ЄС переробляють до 42%  таких відходів, а металургійних - до 93%.
Для України критичним є те, що через 3-5 років більшість відвалів техногенних відходів буде переповненою і вичерпає свої можливості. А рівень утилізації такої сировини залишається дуже низьким.

«Зокрема, за рівнем накопичення золошлакових матеріалів ТЕС Україна є на шляху до екологічної катастрофи. Потрібна державна цільова програма з переробки таких відходів», - вважає Михайло Васянович з компанії «Фомальгаут-Полімін».

Потрібне стимулювання бізнесу з боку держави для збільшення обсягів переробки побічних відходів, вважає Роман Скільський, виконавчий директор асоціації «Укрцемент».

«Мова обмежень для бізнесу обертається потім втратами для бізнесу і в підсумку для держави, а мова стимулювання, як показала практика, завжди працює. Тому ми згодні з тим, що варто встановити податкові пільги для виробників будматеріалів та будівельних компаній, які використовують побічні продукти виробництва, а також забезпечити державну допомогу на капітальні інвестиції бізнесу, який пов'язаний із застосуванням промислових відходів та виробництвом екологічних будівельних матеріалів та виробів», – додав він.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!