Новини

Повернутися до переліку новин

Україна рухається до циркулярної економіки: реформа управління відходами набирає обертів

Про досягнення реформи та наступні кроки в її реалізації говорили учасники панелі «Реформа управління відходами як підґрунтя запровадження кругової економіки» на Міжнародному форумі «United for Nature. Agenda for Ukraine».

Рамковий Закон «Про управління відходами» набрав чинності 9 липня 2023 р., це означає, що Україна, нарешті, розпочала процес розбудови системи управління відходами. Реформа спрямована на підтримку бізнес-моделі, при якій перевага надається повторному використанню ресурсів, поновленню матеріалів, збільшенню термінів служби товарів, замінності комплектуючих і переробці.

«Україна орієнтується на досвід Німеччини, Швейцарії, Австрії, Швеції, а також Великої Британії, які вже мають вагомі результати. Вони розпочали реформу ще 20-30 років тому і повністю перейти до циркулярної економіки ще не вдалося жодній з країн. Хоча деякі з них вже близькі до  цієї мети. Нам же потрібно подолати цей шлях значно швидше», – говорить Євгенія Попович, директор департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля.  

Досі в Україні перероблялося лише 5,6% ТПВ, 1,4% – спалювалось,  решта – відправлялась на полігони та сміттєзвалища. Головною причиною того, що галузь управління відходами не функціонувала належним чином, була відсутність законодавчої бази з чіткими вимогами щодо переробки відходів. Реформа змінює правила: запроваджує ієрархію управління відходами, проводить децентралізацію функцій, оновлює дозвільну систему, встановлює нові стандарти експлуатації полігонів, створює фінансові інструменти для розвитку інфраструктури.

Щоб забезпечити якісне планування, Міністерство розробило Національний план управління відходами, який наразі вже проходить стратегічну екологічну оцінку і незабаром буде обговорюватись з зацікавленими сторонами. В свою чергу регіони розробляють місцеві плани. Але децентралізація не означає, що регіони залишаються з цими викликами наодинці. Міндовкілля курує процес і допомагає залучити інвесторів для створення необхідної інфраструктури.

Як повідомила Євгенія Попович, вже підписано п’ять меморандумів: з Івано-Франківською, Одеською, Полтавською, Київською та Закарпатською областями. Там побудують сміттєпереробні заводи за кластерним типом.

В обговоренні також брали участьОлег Бондаренко – голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, Володимир Бужан – координатор проєкту ЄС з розвитку циркулярної економіки України, Наталія Козловська – заступник Міністра Мінінфраструктури, Леся Карнаух – заступник голови Київської ОВА,  Тарас Калужний – директор КП «Зелене місто». Модерувала дискусію Світлана Берзіна – голова громадської ради при Міндовкіллі.

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Чи порушують утворювачі відходів ст. 27 Закону України «Про управління відходами», оскільки відсутні вказівки стосовно дій та перехідний період для передачі відходів організаціям, які мають ліцензію на управління небезпечними відходами?

Відповідно до Закону України «Про управління відходами» вторинна сировина є побічним продуктом або не небезпечними відходами?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!