Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд ухвалив постанову, яка вирішує проблему з утилізацією непридатних пестицидів

Відтепер суб’єкти господарювання зможуть самостійно обирати, де утилізовувати непридатні для використання та заборонені до застосування хімічні засоби захисту рослин – в Україні  чи за її межами.

Кабінет Міністрів 21 листопада,  підтримав позицію  Мінприроди та схвалив зміни щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх утилізацією. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що ця ситуація давно потребувала вирішення, оскільки в Україні ще з часів колишнього СРСР накопичилося понад 8,5 тис. тонн непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів.

«Насправді в Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію таких відходів. Як показала практика, зупинка такого підприємства автоматично заводить країну в колапс. На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні  підприємства, які б могли здійснювати утилізацію цієї категорії відходів. Проте такі підприємства є в інших країнах, однак через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном. Логічно, що ми не можемо залежати від одного підприємства, ставлячи під загрозу життя і здоров’я наших громадян та лише збільшуючи обсяги хімвідходів», - пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що Уряд не лише підтримав Мінприроди, але й допоміг привести нормативно-правові акти, що регулюють цю сферу, у відповідність з міжнародними вимогами, зокрема Базельської конвенції.

«Відтепер суб’єкти господарювання зможуть самостійно прораховувати, як найбільш вигідно здійснювати утилізацію та видалення непридатних хімічних речовин, що використовуються в аграрному секторі. Ми нарешті зможемо очистити країну він цієї отрути», - сказав Остап Семерак.

При цьому він зазначив, що навіть, якщо в Україні буде працювати кілька підприємств із утилізації пестицидів, за суб’єктами господарювання  все одно залишиться право обирати, де

Довідково: Базельська конвенція про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням є міжнародним договором. Вона має на меті мінімізувати кількість і токсичність зібраних відходів, щоб забезпечити екологічно безпечне управління ними якомога ближче до джерела виробництва та надати допомогу країнам, що розвиваються, з екологічно безпечного управління небезпечними та іншими відходами, які вони створюють.

Конвенція була підписана 22 березня 1989 року і набрала чинності 5 травня 1992 року. Україна до неї приєдналася у 1999 році.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!