Новини

Повернутися до переліку новин

Закон України «Про управління відходами»: практичне застосування

Новий Закон України «Про управління відходами» № 2320-IX від 10.06.2022 р.  набирає чинності через 12 місяців з дня його опублікування, крім:

  • пункту 1 частини третьої статті 10 цього Закону, який набирає чинності через сім років після встановлення законом розширеної відповідальності виробника щодо відходів, які утворилися внаслідок споживання/використання певної продукції;
  • статті 40 цього Закону (в частині фінансової гарантії), яка набирає чинності одночасно з набранням чинності закону щодо фінансової гарантії.

Закон України «Про відходи» (№ 187/98-ВР) втратить чинність з дня набрання чинності Закону України "Про управління відходами" № 2320-IX.

На даний час підприємствам необхідно виконувати Закон України про відходи.

Перелік документів дозвільного характеру у сфері поводження з відходами регламентовано Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19.05.2011 № 3392-VI:

  • Ліцензія на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (не підлягає ліцензуванню зберігання (накопичення) суб'єктом господарювання утворених ним небезпечних відходів, якщо протягом року з дня утворення небезпечні відходи передаються суб'єктам господарювання, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами) –  це й комерційна діяльність і діяльність в власними відходами без передачі відходів на утилізацію.
  • Ліцензії на право провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом
  • Дозвіл:
    • Дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами  (при ПЗУВ >1000);
    • Дозвіл на транскордонне перевезення небезпечних відходів;
  • Декларація:
    • Декларація про відходи – документ, який згідно з цим Законом подають суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів в межах від 50 до 1000;
    • безпеки при наявності об’єктів підвищеної безпеки.

З метою  правильного поводження з відходами виробництва на підприємствах треба:

  • Провести інвентаризацію відходів виробництва
  • Розробити та узгодити інструкцію по поводженню з відходами виробництва. Інструкцію затвердити Наказом та  ознайомити робітників підприємства.
  • У разі утворення нових видів відходів щодо яких не відомий клас небезпеки рекомендую звернутись до спеціалізованої лабораторії щодо визначення класу небезпеки відходу.
  • Розробити план дій по поводженню з відходами на підприємстві (яким запланувати придбання та  встановлення контейнерів, проведення навчання персоналу підприємства поводженню з відходами, ведення первинного обліку та інше…) та виконувати  його
  • Розробити паспорти відходів виробництва.
  • Розробити та затвердити у встановленому законодаством порядку паспорт місця видалення відходів.
  • Розробити реєстрові карти відходів виробництва
  • Заключити договори на передачу відходів виробництва підприємствам, які мають право виконувати дії по поводженню з відходами (або на розміщення або утилізацію)

Якщо підприємство має намір позбутися небезпечних відходів шляхом передачі їх спеціалізованій компанії, то насамперед необхідно запросити у цієї компанії:

  1. Витяг з ЄДРПОУ та переконатися, що компанія справді спеціалізується на утилізації небезпечних відходів. Якщо в переліку КВЕД немає діяльності з утилізації відходів, то необхідно ознайомитися зі статутом компанії, де описана вся її діяльність.
  2. Ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Перевірити строк дії цієї ліцензії, який повинен бути не менше ніж строк договору, що укладається, та порівняти надану інформацію у ліцензії з інформацією на сайті Мінприроди. Упевнитися, що ліцензія компанії не була анульована при перевірці діяльності.

За бажанням можна запросити регламент утилізації або поводження з небезпечними відходами, щоб упевнитися, що компанія справді займається утилізацією або заготівлею відходів, а не посередництвом у ланцюзі торгівлі небезпечними відходами.

  1. Ліцензію  на право провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом

Зверніть увагу!

Виконання вимог природоохоронного законодавства щодо поводження з відходами обов’язково контролюється Державною екологічною інспекцією під час проведення перевірки підприємства, оскільки в  уніфікованому акті ДЕІ, що затверджений наказом Мінекоенерго «Про затвердження Уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів" від 26.11.2019 року № 450 є чимало питань стосовно поводження з відходами.


Більше про ефективну роботу менеджерів природоохоронної діяльності у сфері управління відходами читайте в спеціальному е-спецвипуску №8 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Спецвипуск є надійним інструментом в роботі кожного відповідального за природоохоронну безпеку на підприємстві. Він покликаний допомогти:

  • правильно провести інвентаризацію відходів на підприємстві
  • скласти схеми технологічних процесів виробництва
  • скласти матеріальний баланс технологічних процесів
  • підготувати необхідну документацію для проведення інвентаризації
  • скласти заключний звіт по інвентаризації відходів
  • отримати дозволи та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з відходам
  • правильно вести паспорти відходів та реєстрові карти
  • скласти основні форми екологічної звітності

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!