Новини

Повернутися до переліку новин

В Австралії побудували будинок, який споживає енергії на $3 у рік

10-зірковий (за рейтингом енергозберігаючих технологій) вуглецево-позитивний будинок створили дві фірми з Мельбурна - The Sociable Weaver і Clare Cousin Architects. 

Будинок зведений з доступних матеріалів: облицьований деревиною твердих порід, підлоги виготовлені з полірованого промислового бетону з плитковою ізоляцією. 

Дах з сонячними батареями потужністю 5 кВт виконаний у формі крил метелика, тому будинок має дуже високі стелі і, як наслідок, кімнати залиті сонячним світлом.

«Світло, яке надходить крізь величезні вікна північного крила будинку, потрапляє у термальну пастку, яка акумулює тепло вдень і вивільняє його вночі, - пояснює представник компанії The Sociable Weaver Нет Вудс. - Для цього ми використовували нову ізоляційну технологію - bio-Phase Change Material (bioPCM), яка вмонтована у стіни і стелі, і здатна накопичувати і віддавати тепло, тому навіть у холодні зимові дні у будинку буде досить тепло, без додаткового обігріву».

Крім того, охолоджувати або нагрівати будинок можна буде також за допомогою системи наскрізної вентиляції. Будівля має також систему підігріву води, вікна з подвійним склінням, світлодіодне освітлення, 10000-літрову цистерну для збору дощової води і виготовлені без використання токсичних матеріалів меблі.

Також в будинку є величезна сучасна кухня, їдальня, спальні і ванні кімнати.

Для дизайну інтер'єру архітектори використовували австралійські будматеріали, включаючи дерев'яні меблі з відновленої деревини, органічні бавовняні матраци та постільну білизну, нетоксичні миючі засоби, що очищають повітря, кімнатні рослини та бамбукові зубні щітки.

Як запевняють архітектори, будинок буде економити 203 кг вуглецю у рік на кожного, хто живе в ньому, і господарі будуть платити за комунальні послуги приблизно три австралійських долара у рік.

Будинок площею 160 кв. метрів зводили із застосуванням стандартних будівельних технологій та принципу «безвідходного виробництва». 

«Ми спеціально використовували доступні технології, які давно присутні на ринку, - пояснив представник компанії The Sociable Weaver Нет Вудс. - Нам не хотілося створювати будинок з дорогою і складною системою, з новітніми матеріалами, про яких більшість забудовників навіть ніколи не чули».

Для реалізації принципу «безвідходного виробництва» з постачальниками домовлялися про мінімум упаковки для будматеріалів, деякі відходи використовували повторно або переробляли: наприклад, уламками штукатурної плитки прикрасили садову клумбу. Як результат, в ході будівництва робочі вивезли всього три мішки сміття.

10-зірковий будинок коштує $386 400. Автори проекту сподіваються, що забудовників по всій Австралії зацікавить такий екологічний будинок і вони запустять його у масове виробництво. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!