Новини

Повернутися до переліку новин

В Ісландії тестують нову технологію видобутку геотермальної енергії

В Ісландії тестують нові технології видобутку геотермальної енергії.

Випробування проходять на геотермальній електростанції Несьяведлір - другій за величиною в країні, передає ru.euronews.com

Геотермальна електростанція Несьяведлір виробляє близько 120 МВт електроенергії на рік. Найчастіше бурові роботи ведуться для пошуку нових покладів глибоко під землею, де температура може досягати 460°C при надзвичайно високому тиску. Це агресивне середовище для бурового обладнання.

«Повністю автоматизована бурова установка тестує нову технологію, мета якої-мінімізувати ризики, знизити витрати на технічне обслуговування і підвищити ефективність бурових робіт, - пояснює директор по продажам Iсeland Drilling Вільялмур Гумундссон.

Технологія була розроблена вченими в рамках Європейського дослідницького проекту, координованого цим інститутом в Рейк'явіку. Їх завдання полягало в тому, щоб перепроектувати гнучкі зчіпки, щоб забезпечити теплове розширення обсадки без ризику втрати стійкості.

«Матеріали були ретельно перевірені на предмет тривалого терміну служби, необхідного для розробленої конструкції, - пояснює менеджер з інновацій Iсeland Geosurvey-Isor Інгоулфур Ерн Торбйорнссон. - Стандарти у буровій промисловості дуже суворі в тому, що стосується безпеки і надійності».


За словами менеджер з якості Iсeland Geosurvey-Isor Арні Рагнарссон, вартість буріння для типової геотермальної станції може становити до 30-35% від загального бюджету.

Інновація може бути особливо перспективною для нових геотермальних проектів у континентальній Європі, де, на відміну від Ісландії, ресурси знаходяться на великих глибинах.

«У Європі температурні поля є в Італії, Греції, Туреччині, на португальських Азорських островах, де потрібні більш глибокі свердловини, довші сегменти обсадної колони, - говорить Інгоулфур Ерн Торбйорнссон. – У Європи більше проблем в свердловинах, ніж у нас: гнучкі зчіпки в Ісландії йдуть на глибину до 2 кілометрів, але у Європі доведеться бурити можливо 5 або 6 кілометрів».

Бурові компанії кажуть, що такі інноваційні технології справді можуть допомогти стати більш конкурентоспроможними. «Це економить витрати в процесі експлуатації і витрати будуть менше, - говорить Вільялмур Гумундссон. - Термін служби свердловини буде більше і у цьому головна перевага».

Зниження витрат на технічне обслуговування також має призвести до зниження рахунків за електроенергію для споживачів, підсумовують дослідники.

В даний час в Європі функціонують близько 130 геотермальних електростанцій, що на 5% більше, ніж у 2019 році. І це число може подвоїтися за 5-8 років.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!