Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні пропонують запровадити податок на сміття

Народні обранці пропонують запровадити "сміттєвий" податок, кошти з якого мають піти на подолання проблем зі звалищами в Україні.

Втім є побоювання, що розподіл цих грошей відбуватиметься не зовсім прозоро, – інформує Закон і Бізнес.

У парламенті зареєстровано законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення побутових відходів)" (№4836). У документі пропонується ввести новий податок за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці, встановити його ставки та порядок сплати, а також увести на законодавчому рівні поняття "упаковка".

Окрім того, передбачено підвищення екологічного податку за розміщення неутилізованих побутових відходів.

Ставки податку залежатимуть від виду матеріалу упаковки: комбіновані матеріали — 6,18 грн/кг; пластмаса — 5,46 грн/кг; алюміній, фольга — 4,62 грн/кг; картон, папір — 1,47 грн/кг; скло — 0,63 грн/кг; дерево, текстиль 0,84 грн/кг тощо. Ці ставки щорічно будуть індексуватися залежно від зростання споживчих цін.

Передбачається, що податки спрямовуватимуться виключно на оплату послуг з утилізації побутових відходів. Так, кошти витрачатимуться на утилізацію так званих малонебезпечних побутових відходів за ставкою 80 грн/т. Сьогодні ж ця ставка становить 4 грн/т. Крім того, ставку за розміщення неутилізованого сміття хочуть збільшити вшестеро — до 4800 грн/т.

Утім, деякі експерти вже прогнозують подорожчання продукції через запровадження нового податку. Зокрема, вони порахували, що за консервну банку вагою 20 г споживачу доведеться додатково заплатити 34 коп, а за алюмінієву пивну — близько 70 коп.

Проте з огляду на реальний стан сміттєзвалищ в Україні висловлюються сумніви, що ці кошти підуть на утилізацію упаковки, а не осідатимуть у кишенях тих, хто працює на цьому ринку.

Джерело: www.volynpost.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!