Новини

Повернутися до переліку новин

ВІДБУВСЯ НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ «ОРГАНІЗАЦІЙНІ НАПРЯМИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПРОСВІТИ В УСТАНОВАХ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ»

Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація природоохоронних територій України», за підтримки Проекту «ClimatEast: Збереження та стале використання торфовищ» та сприяння Міністерства екології та природних ресурсів України, у період із 19 по 25 січня 2015 р. проведено навчальний тренінг, для працівників установ природно-заповідного фонду України «Організаційні напрями екологічної просвіти в установах природно-заповідного фонду».

Участь у тренінгу узяли співробітники відділів освіти 11 національних парків, 3 природних заповідників і 1 ботанічного саду із 11 областей України. У якості тренерів було залучено ряд експертів з числа представників установ природно-заповідного фонду, вищих навчальних закладів, громадських екологічних організацій та установ Міносвіти.

Під час навчальних тренінгів їх учасники мали можливість отримати корисну інформацію за такими, актуальними для них, напрямками як: проведення екоосвітніх заходів та залучення до участі в них місцевих організацій та населення; теоретичні засади та сучасні методичні підходи створення екологічних стежок; організація волонтерської діяльності на територіях ПЗФ; сучасне бачення та методологія інтерпретації природи; методологічні основи формування екологічної культури особистості; організація еколого-освітньої роботи в дошкільних/шкільних навчальних закладах; методика проведення еколого-освітньої роботи з громадськістю; новітні методи та підходи в роботі з дітьми; екскурсійна діяльність.

Висвітлено та опрацьовано питання щодо підготовки та проведення екопросвітніх заходів (акцій, свят, екологічних годин тощо); психологічні методи заволодіння увагою аудиторії, нововведення в еколого-освітній роботі.

Проведено практичні заняття з розроблення та впровадження довгострокових еколого-освітніх програм установ природно-заповідного фонду з залучення закладів освіти; методики складання (на прикладах парків, які мають досвід роботи щорічного плану екоосвітньої діяльності установ природно-заповідного фонду; методики та програми для організації таборів екологічного напряму; навчання юних натуралістів; організація екологічних гуртків; пошуку і залученню коштів для виконання певних власних проектів.

Особливий інтерес викликали заняття, що були присвячені методикам та програмам організації таборів екологічного напряму; навчання юних натуралістів; організація екологічних гуртків.

Заняття проходили у формі лекцій, котрі були поєднані із виконанням групових чи індивідуальних практичних завдань, у формі круглих столів, коли всі учасники мали змогу брати участь у обговоренні особливо цікавих питань. Такий підхід, у свою чергу, сприяв кращому розумінню і засвоєнню методичного матеріалу учасниками тренінгу. Під час занять, для ілюстрації теоретичного матеріалу, експерти активно використовували посилання на кращі приклади як українського, так і зарубіжного досвіду. Особливо цікавим було застосування методу «мозкового штурму».

Окрім занять у аудиторії було організовано два практичні виїзди – до «Музею води» та Національного науково-природничого музею НАН України, де учасники мали можливість ознайомитись із сучасними підходами до музейної справи.

За тематикою тренінгу експертами-викладачами розроблено відповідний тематичний навчальний модуль, що може бути використаний для проведення подібних занять у майбутньому. Всі учасник тренінгу, після проходження навчання та захисту випускної роботи отримали відповідні сертифікати та, за необхідності, можуть самостійно поширювати набутий досвід і тематичні знання серед колег.

Варто відмітити, що відповідно до відгуків учасників тренінгу, надзвичайно велике значення мали не лише заняття із експертами та практичні виїзди, а і спілкування, обмін досвідом та налагодження контактів із колегами із різних регіонів та парків.

Учасники високо оцінили роботу організаторів тренінгу та викладачів і одностайно наголосили на необхідності регулярного проведення подібних тематичних заходів (тренінгів, семінарів тощо), які б сприяли обміну досвідом та, відповідно, підняттю загального рівня еколого-освітньої та виховної роботи в установах природно-заповідного фонду України, що в свою чергу сприяє підвищенню свідомості населення, формує позитивне ставлення до установ природно-заповідного фонду.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!