Новини

Повернутися до переліку новин

Вугільне гуляйполе на лівому березі: Дарницька ТЕЦ в центрі екологічного скандалу

Район Дарниці, де діяло багато промислових підприємств та розташовано великий залізничний вузол, і раніше не міг похвалитися чистим повітрям. Але після переведення чотирьох котлів Дарницької ТЕЦ виключно на спалення вугілля ситуація значно погіршилася. Наслідком стало значне збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу безпосередньо з труб підприємства, а також накопичення в межах міста великої кількості токсичних золошлакових відходів. Місце їх складування — озеро Гарячка — зараз опинилося в центрі гучного скандалу.

Загальною причиною токсичного забруднення від підприємств, що спалюють вугілля, є фізико-хімічна природа палива, обумовлена вмістом великого спектру небезпечних речовин. Окрім головної паливної складової — вуглецю, воно містить сполуки сірки та різноманітні метали, зокрема високотоксичні (ртуть, кадмій, талій та ін.), а подекуди навіть радіоактивні ізотопи. Саме тому вугілля є найбруднішим видом викопного палива.

При спаленні вугілля ці речовини так чи інакше вивільняються в довкілля та забруднюють повітря, воду та ґрунти. Технології очищення викидів можуть лише дещо обмежити цей вплив, але не здатні повністю його усунути, оскільки золошлакові відходи утворюються в будь-якому разі. У випадку Дарницької ТЕЦ особливо прикро те, що зараз її негативний вплив значно більший, ніж за радянських часів, коли мало хто замислювався над необхідністю комплексної охорони довкілля, але діяли мінімальні норми та здійснювався державний контроль.

З 1955 року змішані із водою відходи спалювання вугілля на Дарницькій ТЕЦ почали подаватися двома трубами довжиною 5,5 км на золовідвал в сучасному районі Позняки, який тоді був безлюдною околицею Києва. За весь час роботи ТЕЦ в колишньому озері Гарячка накопичилися сотні тисяч тонн золи. Тепер, коли місто розширилося, переповнений і вже наполовину сухий золовідвал опинився у центрі густонаселеного району.

Олег Савицький

Про причини, подробиці та наслідки для людей і довкілля від ситуації, що склалася, читайте незабаром у лютневому номері журналу «Екологія підприємства», в матеріалі Олега Савицького,експерта Національного екологічного центру України.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Усі видання з екології

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!