Новини

Повернутися до переліку новин

Як дізнатися споживачеві, що засіб дійсно екологічний?

Наявність екологічного сертифіката та знака екологічного маркування у поєднанні з номером екологічного сертифіката на етикетці, пакуванні в рекламних матеріалах є доказами того, що засіб пройшов компетентне оцінювання і підтвердив відповідність встановленим критеріям згідно з ISO 14024.

З переліком чинних сертифікатів, виданих українським органом з екологічного маркування, можна ознайомитись на сайті http://www.ecolabel.org.ua/ в розділі Реєстр сертифікатів.

Серед імпортної продукції найбільш поширеними на українському ринку мийних засобів є маркування регіональної програми ЄС (Ecolabel.EU). Також можна натрапити на засоби, позначені знаком Blue Angel (Німеччина) та Nordic Ecolabel (скандинавські країни).

ecolabel eu

ЄС

ecolabel eu

Німеччина

ecolabel eu

Скандинавські країни

ecolabel eu

Україна

Усі ці знаки є еквівалентними у своєму значенні.

Усього у світі наразі існує 25 національних та 2 регіональні (ЄС та скандинавські країни) сертифікаційні системи, що визнані на міжнародному рівні та визнають результати оцінювання між собою. Кожна з них має власне маркування, але всі разом вони відповідають вимогам ISO 14024 і об’єднані в міжнародну мережу Global Ecolabelling Network (GEN). Українська система представлена в GEN маркуванням «Зелений журавлик».

Ознайомитися з інформацією про ці системи та сертифіковану продукцію можна на сайті GEN.

Цього року понад 50 країн світу відзначать 25 жовтня Всесвітній день екологічного маркування. Цей день проголошено ООН з метою привернення більшої уваги до товарів і послуг, позначених екологічним маркуванням.

До цієї дати GEN разом із міжнародними партерами випустили мобільний додаток ECO LABEL guide, завдяки якому споживач може дізнатись про значення різних знаків екологічного змісту та відрізнити сертифіковану продукцію від псевдоекотоварів, задекларованих недобросовісними виробниками.

Екологічні стандарти, сертифікати і публічні закупівлі

Стаття 22 Закону України «Про публічні закупівлі» містить положення про те, що технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля. Застосовуючи цей підхід, замовники сприяють досягненню таких цілей як поліпшення показників безпеки і функціональних характеристик продукції, ефективності використання енергії та водних ресурсів, зменшення відходів, зниження викидів парникових газів, створення безпечного та комфортного середовища для навчання, праці та життя.

Як вибрати і належним чином обґрунтувати необхідність застосування заходів із захисту довкілля, визначає методика, опублікована на ресурсі ProZorro1.

Вона містить вказівки які заходи із захисту довкілля слід визначати і вимоги щодо підтвердження відповідності, посилаючись на нормативно-правові акти, національні або міжнародні стандарти.

У разі якщо закуповується хімічна продукція, зокрема мийні засоби та засоби для чищення, заходи із захисту довкілля можуть передбачати відповідність предмета закупівлі вимогам:

1) екологічних характеристик товару та його пакування згідно з ДСТУ ISO14021:
- здатний до біологічного розкладання (із зазначенням відсотку, у разі якщо понад 80%);
- придатний для повторного наповнювання (тара);
- відсоток повторно переробленого матеріалу (у тарі) тощо.

2) екологічних стандартів та критеріїв оцінювання життєвого циклу згідно ДСТУ ISO 14024.

Також заходи із захисту довкілля можуть передбачати встановлення обмежень у складі продукції на вміст хімічних речовин і сумішей що мають значний вплив на стан довкілля та здоров’я людини за класами і категоріями небезпеки згідно з GHS.

Критерії для оцінювання програм екологічного маркування згідно з ISO 14024 розглядаються як надійні інструменти комплексного оцінювання переваг предмета закупівлі протягом життєвого циклу.

Хто видає екологічний сертифікат — має значення

Згідно із Законом України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності», акредитацією вважається засвідчення національним органом України з акредитації того, що орган з оцінки відповідності відповідає вимогам національних стандартів, гармонізованих з відповідними міжнародними та європейськими стандартами або вимогам міжнародних чи європейських стандартів, та у разі необхідності будь-яким додатковим вимогам щодо акредитації у відповідних сферах для провадження визначеної діяльності з оцінки відповідності.

Метою акредитації є:
- забезпечення єдиної технічної політики у сфері оцінки відповідності;
- забезпечення довіри споживачів до діяльності з оцінки відповідності;
- створення умов для взаємного визнання результатів діяльності акредитованих органів на міжнародному рівні;
- усунення технічних бар'єрів у торгівлі.

Отже, з метою забезпечення отримання правдивої інформації щодо екологічних характеристик предмету закупівлі замовники під час оцінки пропозицій повинні звертати увагу наявність акредитації в органу оцінки відповідності, що видав екологічний сертифікат.

Пересвідчитись в тому, що орган з оцінки відповідності є акредитованим можна розглянувши сам сертифікат. На ньому має бути логотип Національного агентства з акредитації України (НААУ).


Приклад зображення знака НААУ на сертифікаті відповідності акредитованого органу/лабораторії.
Під знаком вказано код атестату акредитації органу та стандарт, на відповідність якому оцінювалась акредитована організація.

Також можна запитати у постачальника (учасника конкурсних торгів) копію атестату акредитації органу якій видав йому сертифікат на продукцію або самостійно перевірити статус органу в Реєстрі акредитованих органів з оцінки відповідності, що розміщений на офіційному веб-сайті НААУ.

Прогрес у розробці нормативно-правових актів у сфері хімічної безпеки, адаптованих до вимог права ЄС

В рамках спільного проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Міністерства економічного розвитку та торгівлі України «Вдосконалення національної системи нормативного регулювання у сфері хімічної безпеки та захисту» вже розроблені проекти національних технічних регламентів «Про безпеку хімічної продукції» (аналог Регламенту ЄС REACH2) і «Про класифікацію, маркування та пакування хімічної продукції» (аналог GHS/ Регламенту ЄС CLP). Найближчим часом планується розпочати роботу над та проект Закону України «Про хімічну безпеку».

Закон України «Про хімічну безпеку» буде визначати правові засади у галузі хімічної безпеки, спрямовані на обмеження негативного впливу техногенної діяльності в хімічному аспекті на стан навколишнього природного середовища та життєдіяльність населення, встановлює відносини, які виникають у сфері обігу хімічної продукції та поводження з нею, визначає повноваження органів виконавчої влади, права і обов’язки підприємств, установ, організацій та громадян, з урахуванням міжнародних зобов’язань України у цій сфері.

Згідно з технічним регламентом «Про безпеку хімічної продукції» передбачається впровадити:

  • реєстрацію хімічних речовин за схемою згідно з Регламентом ЄС REACH;
  • поглиблену ризик-орієнтовану оцінку небезпеки для здоров’я людини та довкілля;
  • обмеження використання, виведення з ринку, тимчасові дозволи на використання;
  • відповідальність бізнесу;
  • створення публічного та конфіденційного реєстру (бази даних) хімічних речовин;
  • впровадження нової форми паспорту безпеки.

Згідно з технічним регламентом «Про класифікацію, маркування та пакування хімічної продукції» передбачається:

  • імплементувати вимоги системи GHS;
  • створити реєстр класифікацій та маркувань хімічної продукції;
  • запровадити обов'язкове попереджувальне маркування хімічної продукції;
  • встановити вимоги до належного пакування хімічної продукції;
  • створити токсикологічний центр 24/7.

Нові правила для виробників, що діятимуть після прийняття національних технічних регламентів щодо реєстрації хімічних речовин та їх сумішей

Імпорт або власне виробництво хімічних речовин та суміш

Від 1 тонни/рік до 10 тонн/рік

більше 10 тонн/рік

Хто заявник?

Виробник/імпортер/експортер

Виробник/імпортер/експортер

Можливість створення консорціумів

+

+

Необхідні документи

Реєстраційне досьє
(REACH або аналогічний документ)

Реєстраційне досьє (REACH або аналогічний документ)

Звіт по хімічній безпеці

Уповноважений орган з видачі необхідних документів

Сам заявник, або будь-яка третя сторона на основі валідних даних (результатів досліджень)

Сам заявник, або будь-яка третя сторона на основі валідних даних

Третя сторона на основі валідних даних (результатів досліджень)

Вартість проведення реєстрації

Безкоштовно

Платно, в залежності від кількості тонн/рік

Більше за темою:

Автори:

Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета», експерт Програми ООН з навколишнього середовища зі сталого споживання та виробництва

Антон Мукомела, завідувач сектора REACH ДП «Черкаський НДІТЕХІМ»

Світлана Перминова, директор ООВ «Центр екологічної сертифікації та маркування» ВГО «Жива планета»

Джерело: ECOBUSINESS Group

 


2 Регламент Європейського парламенту та Ради (ЄС) № 1907/2006 від 18 грудня 2006 року щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження хімічних речовин (REACH).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!