Новини

Повернутися до переліку новин

Як країни декарбонізують свої енергетичні системи?

Існує принаймні шість важливих факторів, що стоять за декарбонізацією країн:

1. Інвестиції в енергоефективність: Китай, Данія, Ефіопія та Велика Британія за останні роки знизили свою енергоємність щорічно на 4% або більше, що значно перевищує середній світовий показник у 2,3%. Це свідчить про те, що вони покращують енергоефективність своєї економіки та зменшують попит на енергію. Китай, Данія та Велика Британія поставили цілі з енергоефективності та запровадили комплексний набір політик та інвестиційних програм для підвищення енергоефективності.

2. Гідроенергетика: у Коста-Ріці та Ефіопії, які отримують майже всю електроенергію з чистих джерел, гідроенергетика була більшою частиною виробництва з 1990 року по теперішній час. 

Ці інвестиції в гідроенергетику були зроблені до того, як широко розповсюджувалася стурбованість скорочення викидів вуглецю, тому рішення, ймовірно, ґрунтувалися насамперед на економіці використання недорогих місцевих ресурсів. Але це не лише застарілі системи; обидві країни інвестували в додаткові гідроенергетичні потужності, оскільки попит на електроенергію зріс. Гідроенергетика також важлива в електричних системах Бразилії, Колумбії та Кенії, які також близькі до нульового викиду вуглецю. Тим часом країни, що розвиваються, загалом отримують лише в середньому 28% електроенергії з нульових вуглецевих джерел.

3. Інвестиції в поновлювані джерела енергії без гідроенергії: прогрес багатьох країн у декарбонізації електроенергії зумовлюється інвестиціями у вітрову, сонячну фотоелектричну та геотермальну. 

Коста-Ріка, Данія та Велика Британія перейшли від того, що в 1990 році практично не отримували електроенергії від негідрогенераторів, до 20% або більше до 2017 року. Кенія також значно збільшила свої потужності, особливо геотермальні. Зростання відновлюваних джерел енергії в Китаї було невеликим у відсотках від його потреб у електроенергії, але величезним в абсолютному вираженні, оскільки зараз це найбільший ринок сонячної та вітрової енергії в світі.

Тим часом глобальний прогрес у сфері екологічно чистої електроенергії зупинився, і частка джерел з нульовим рівнем вуглецю в основному залишилася на рівні 30-35% з 1990 року. Останні кілька років продемонстрували зростання частки нульового викиду вуглецю — в основному завдяки новій вітровій та сонячній енергії. , в той час як частка атомної та гідроенергійної промисловості скорочується, але прогрес залишається повільним у порівнянні з невідкладністю зведення до нуля.

4. Зростання багатства та модернізація економіки корелює з електрифікацією енергетичного сектору: Китай належить до країн з найвищим зростанням та найвищою часткою споживання електроенергії порівняно із загальним споживанням енергії. Майже чверть її споживання енергії зараз становить електроенергія, на відміну від інших видів енергії, таких як пряме споживання викопного палива, наприклад, природного газу або нафти, порівняно з 6% у 1990 році. Зростання частки електроенергії в електроенергії спостерігається в інших країнах. які зазнали швидкого економічного зростання та модернізації, включаючи Індію, Індонезію, Мексику, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати. 

Загалом, рівень електрифікації в інших країнах змінюється дуже повільно, з 1990 року в середньому по всьому світу з 15% до 20%, головним чином за рахунок країн, що розвиваються. Вирішення цього повільного темпу та забезпечення того, щоб електрифікація досягла всіх кінцевих потреб у кожному секторі, є обов’язковим для декарбонізації.

5. Електрифікація будівель була значною; транспорт відстає: електрифікація за секторами значно відрізняється. Безумовно, найбільша частка ринку електроенергії та її зростання припадає на сектор будівель, як у житлових будинках, так і в будинках обслуговування. У глобальному масштабі частка ринку електроенергії збільшилася з 19% всього споживання енергії в будівлях у 1990 році до 31% у 2017 році. Найбільше зростання було в країнах, що розвиваються (Бразилія, Китай, Коста-Ріка, Індія та Індонезія), тоді як країни з нижчим рівнем доходу та розвинені країни загалом зазнали менших змін. Це корелює зі зростанням класів споживачів у країнах з економікою, що розвивається, та придбанням ними все більшої кількості електричного обладнання та приладів., наприклад, освітлення, вентилятори та кондиціонери, а також менша частина домогосподарств, які використовують дрова або інші традиційні види палива з біомаси. Сектор послуг — який загалом є більш електрифікованим — також зріс у цих країнах. 

Навпаки, транспорт у більшості країн електрифікований лише на 0-1% і за останні три десятиліття змінився дуже мало. Єдиним помітним винятком є ​​Китай, який за цей період зріс до 3,4% з 1,6%. Це має сенс, оскільки Китай також є країною для електромобілів, але навіть у нього ще довгий шлях до повністю електрифікованого транспортного сектору. 

6. Прямі зобов’язання щодо чистої, ефективної енергії та декарбонізації : Коста-Ріка, Данія та Великобританія встановили цілі щодо чистих нульових викидів для всієї економіки до 2050 року. Ці зобов’язання щодо повної декарбонізації ґрунтуються на десятиліттях зусиль, які ці країни вже доклали до енергетики. ефективність, відновлювані джерела енергії та сталий розвиток. Більше країн мають наслідувати їх приклад у встановленні чітких цілей декарбонізації.

Європейські країни продовжують створювати програми стимулювання енергомодернізації та використовують енергоефективність, як один з ключових інструментів екологізації промисловості.

А що у нас?

Вже 24 червня на форумі пропонуємо розглянути питання:

  • Енергомодернізація промисловості: міжнародний досвід, який може використати Україна
  • Де взяти кошти на проекти енергоефективності
  • Політика та заходи щодо енергоефективності в Німеччині для зменшення залежності від викопного палива
  • Що змінила у сфері енергозбереження та енергоефективності війна
  • Стійкі енергетичні рішення для підвищення продуктивності та кліматичної стійкості галузей
  • Про впровадження промислових стандартів енергоефективності, розумних мереж на основі відновлюваної енергії та відновлюваної енергії для промислового застосування
  • Зелені облігації як інструмент залучення фінансування в проєкти енергоефективності, відновлюваної енергетики, інші проєкти екологічного спрямування підприємств  

Сесія «Енергоефективна промисловість» спрямована на створення якісної платформи взаємодії з усіма зацікавленими

Прес-служба НЦСР

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!