Новини

Повернутися до переліку новин

Як уникнути помилок при зборі даних при інвентаризації джерел викидів в атмосферне повітря

На підприємстві проводиться інвентаризація викидів забруднюючих речовин на підприємстві. На підставі чого здійснюється включення технологічного обладнання, яке не є джерелом утворення викидів, до звіту по інвентаризації?

Яка повинна бути процедура при створенні нових стаціонарних джерел викидів або реконструкції стаціонарних джерел викидів?

Інвентаризація викидів забруднюючих речовин — це систематизація інформації про розміщення джерел забруднення атмосфери на території підприємства, види і кількісний склад забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря.

Якісно проведена інвентаризація викидів забруднюючих речовин на підприємстві — передумова успіху в процесі отримання дозволу на викиди, нарахування екологічного податку щодо викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення та уникнення непорозумінь у процесі проведенні перевірки Державною екологічною інспекцією України.

Інвентаризація включає в себе характеристику технології,  газоочисних   установок з точки зору утворення і відведення забруднюючих речовин, визначення параметрів стаціонарних джерел викидів, а також характеристику неорганізованих джерел.

При інвентаризації викидів забруднюючих речовин використовуються матеріали:

  • прямих методах вимірювання, які ґрунтуються на проведенні безпосередніх інструментальних вимірів;
  • розрахункових методів;
  • матеріали технологічного регламенту та проєктних показників.

Пріоритетним є метод прямих вимірювань, заснований на проведенні безпосередніх інструментальних вимірів. У випадку неможливості проведення інструментальних вимірів, використовується розрахунковий метод за методиками, затвердженими Міндовкілля.

Зверніть увагу!

Відповідальність за достовірність результатів, повноту і якість інвентаризації, а також за якість представленого звіту несе організація, яка виконувала дану роботу.

Підприємство несе відповідальність за виконання в установлені терміни інвентаризації викидів, а також за своєчасне представлення необхідної  інформації щодо ведення технічних процесів (техрегламенти, режимні карти, склад сировини, що використовується і т.д.) та створення необхідних умов по проведенню вимірів.

Перед проведенням інвентаризації викидів повинна бути виконана  робота по наладці технологічного та вентиляційного обладнання відповідно до чинних санітарно-гігієнічних норм. Також необхідно провести перевірку на відповідність фактичних параметрів роботи установки очистки газу проєктним показникам відповідно до паспорта ГОУ.

Включення технологічного обладнання, яке не є джерелом утворення викидів,

до звіту по інвентаризації викидів забруднюючих речовин

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» (далі — Закон) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу.

Згідно зі статтею 1 Закону, «викид — надходження в атмосферне повітря забруднюючих речовин або суміші таких речовин», «джерело викиду — об’єкт (підприємство, цех, агрегат, установка, транспортний засіб тощо), з якого надходить в атмосферне повітря забруднююча речовина або суміш таких речовин».

Матеріал публікується частково! Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №10, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!