Новини

Повернутися до переліку новин

Як врятувати місто, що задихається?

У місті Мехіко, яке задихається від смогу, введена тимчасова заборона на проїзд автомобілів по місту. Оглядач ВВС Autos Метью Фенікс дослідив різні способи вирішення проблеми забруднення повітря в мегаполісах.

Столиця Мексики розташована на континентальному плато, оточеному кільцем вулканів. Через ці особливості топографії, які поглиблюють забруднення атмосфери, якість повітря в Мехіко — предмет постійної стурбованості 23 мільйонів його жителів.

Нещодавно Мексика зробила рішучий крок до виправлення ситуації — в її столиці були введені тимчасові періодичні обмеження на проїзд по місту приватних і державних автомобілів.

Це правило, яке діє з 5 квітня по 30 червня, передбачає заборону на автомобільні поїздки по місту один день на тиждень і один раз на місяць по суботах. Виняток зроблено для гібридних автомашин і електромобілів, а також для урядових службових машин, громадського транспорту та шкільних автобусів.

Для Мексики дана стратегія не нова: різні варіанти обмеження проїзду використовуються там майже 30 років. Ну й звісно, Мехіко — не перший мегаполіс, який намагається жити без автомобілів.

У Парижі, де свої проблеми із забрудненням повітря, 27 вересня минулого року автомобілісти пересіли на велосипеди в рамках інформаційно-просвітницької акції «Париж без машин», організованої за прикладом відомих брюссельських «неділь без машин». Однак в Мехіко цей захід має не лише просвітницький характер: заборона безпосередньо спрямована на зменшення забруднення атмосфери.

У березні місто поринуло в густий коричневий смог: рівень забруднення перевалив за позначку «200» за шкалою чистоти повітря, розробленої Агентством з охорони навколишнього середовища США, що спонукало владу вперше за 11 років оголосити екологічну тривогу.

Міська адміністрація видала заборону на проїзд машин по Мехіко, яка торкнулась 1,1 млн з 4,7 млн автомобілів в даному районі, з яких майже півмільйона зазвичай їздять по центру міста. Як додатковий стимул залишити машину в гаражі був організований безкоштовний проїзд на автобусах і метро.

Індія: податок, заборони і перехід на газ

Питання про те, як краще боротися з забрудненням повітря, турбує жителів мегаполісів давно. В Індії, де жителі міст змушені дихати чи не найбруднішим повітрям на планеті, випробували цілий ряд рішень. Наприклад, в 1998 році в оповитому смогом Делі було вирішено перевести 1600 міських автобусів та 25 тисяч авторикш з дизельного палива на більш екологічно чистий стиснений природний газ.

Торік міська влада Делі оприлюднила план, за яким автомобілі можуть переміщуватись містом тільки через день, залежно від того, на яке число — парне чи непарне — закінчується їх номерний знак. Цей план був розроблений вже після прийняття рішення про заборону проїзду по місту дизельного автотранспорту, що зійшов з конвеєра більше 10 років тому.

На початку цього року уряд Індії ввів податок в розмірі 4% на придбання нових автомобілів, щоб тим самим змусити громадян відмовитись від володіння автомобілем і, отже, знизити інтенсивність дорожнього руху (а значить, і забрудненість атмосфери).

Пекін: «лазурний парад»

Пекін, сумнозвісний своїм забрудненим повітрям, також має досвід регулювання інтенсивності дорожнього руху з метою очищення атмосфери. Напередодні Олімпійських ігор 2008 року і торішнього військового Параду перемоги, розрекламованого на весь світ, в місті було введено правило про проїзд автомобілів через день.
Обидва рази цей захід давав вражаючі, хоч і короткочасні, результати: небо під час параду було таким сліпуче чистим, що подію охрестили «лазурним парадом». Наступного дня обмеження були зняті, і небо над Пекіном знову набуло звичного сірого кольору.

Лондон: плата за в'їзд

Ще один приклад — введений у 2003 році в Лондоні збір за в'їзд до центру міста, який об'єднав проти себе чимало невдоволених мешканців британської столиці.

Цей збір, який на сьогодні виріс з £5 до £11,5, приніс в казну мільярди фунтів (значна частина цієї суми була спрямована на підвищення якості громадського транспорту та інфраструктури), а також помітно вплинув на якість повітря.

Протягом року після введення податку корпорація Transport for London, яка управляє транспортною системою британської столиці, повідомила про зниження рівня оксиду азоту, СО2 і твердих частинок в атмосфері більш ніж на 13%.

Ну а Мехіко, який ООН визнала у 1992 році найбільш забрудненим містом планети (рівень забрудненості за шкалою чистоти повітря склав 398), з нетерпінням чекає кінця червня, коли почнеться сезон дощів і щоденні зливи допоможуть очистити атмосферу від шкідливих викидів і твердих частинок, що знаходяться у повітрі.

Джерело: Екологія життя

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!