Новини

Повернутися до переліку новин

Залежність екології міста від стічних вод підприємств

Про проблеми галузі

За останні 5 років в Києві трапилося 8 великих аварій на каналізаційних колекторах великого діаметра, через які до трьох діб обмежувалося водопостачання майже третини столиці. На відновлювальні роботи було витрачено близько 100 мільйонів гривень. Це кошти з бюджету, які можна було витратити на інші потреби: охорону здоров`я, освіту тощо.

Чому це відбувається?

Головна причина — газова корозія, спричинена сірководнем, який виділяється зі стічних вод. Через неї бетон стає крихким, сталева арматура іржавіє, труба втрачає міцність і руйнується. Останнім часом цей процес відбувається більш активно через зменшення водокористування, а також недотримання підприємствами Правил приймання стічних вод (Правила).
ДО ВІДОМА! Функцію контролю за дотриманням підприємствами правил скиду в каналізацію стічних вод покладено на водоканали, які приймають й очищують стічні води з усього міста.

Кожен водоканал має підрозділ, що безпосередньо займається екологічними питаннями. У «Київводоканалі» це спеціалізований структурний підрозділ — Департамент екологічного нагляду. Завдяки роботі Департаменту безперебійно працює каналізаційна система міста та споруди очистки стічних вод, які є найбільшими та найголовнішими природоохоронними об`єктами міста.

На жаль, держава не допомагає водоканалам у природоохоронній справі. Загальнодержавні Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення було затверджено лише наприкінці 2017 року, а місцеві правила для міста Києва досі не ухвалено.

Незважаючи на все це, у рейтингу «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів», складеному Державним агентством водних ресурсів України, водоканали посідають перші місця.

Закликаємо скласти список зі 100 підприємств-порушників, що чинять згубний вплив на довкілля

Очолює список Київводоканал, в першу десятку також увійшли Дніпроводоканал, Львівводоканал, Миколаївводоканал та Чернігівводоканал. Потрапили до рейтингу навіть водоканали маленьких міст, таких як Шостка, Трускавець, Моршин, Чортків та інші, які впливають на забруднення у найменшій мірі.

Порушники правил

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 9, 2019

Автор - Олександр Гуменюк, директор департаменту екологічного нагляду ПрАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал»

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 9, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!