Новини

Повернутися до переліку новин

Завод з переробки рідких радіоактивних відходів готовий до експлуатації

Чорнобильська АЕС підійшла до фінального етапу введення в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів – отримано ліцензію Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка підтверджує приведення об'єкта до чинних будівельних норм та вимог.

Згідно з окремим дозволом Державної інспекції ядерного регулювання України, виданим на експлуатацію заводу у грудні 2014 року, умовою початку роботи мало стати отримання зазначеного сертифіката Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), - повідомляють на сайті Мінекології.

У з’вязку із введенням нових будівельних норм та правил, отримання сертифікату у 2014 році відтермінувалося до завершення усіх робіт, обумовлених новими вимогами. Після реконструкції об’єкта, під час якої було утеплено будівлю та посилено системи протипожежної безпеки й захисту від блискавок, Чорнобильська АЕС отримала ліцензію ДАБІ та незабаром завод почне виконувати свої проектні завдання з переробки рідких РАВ.

Додатково на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ) встановлено автономні електрокотли та парогенератор. Це дозволить проводити упарювання РАВ і зменшити їх кількість за рахунок підвищення у них солевмісту.

Довідково. На стадії «гарячих» випробувань ЗПРРВ утворилося 63 упаковки з радіоактивними відходами (РАВ). Передача упаковок РАВ на спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів відбувається за графіком, узгодженим між ЧАЕС та Державним спеціалізованим підприємством «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами», до якого відноситься сховище.

Протягом першого півріччя ЗПРРВ планується освоєння проектної потужності в обсязі до 7 упаковок з РАВ на добу. Укладено договори на постачання витратних матеріалів – шлако-лужного цементу, який використовується у технологічному процесі для затвердіння рідких РАВ.

Протягом березня 2018 року на ЗПРРВ виконувалися роботи з підтримки експлуатаційного режиму роботи систем і обладнання, що забезпечують життєдіяльність об'єкта.

Відповідно до наказу № 211 від 21.03.2017 (Про зміни додатка 1 до наказу від 06.04.2016 № 235) реалізовувалися заходи «Плану заходів щодо введення в експлуатацію ЗПРРВ»: перевірка готовності об'єкта до експлуатації. Згідно з «Детальним графіком виконання робіт», будівельною компанією «Укрбудмонтаж» (договір підряду № 070817 на виконання робіт: Будівельні роботи по об'єкту «Чорнобильська АЕС. Завод з переробки рідких радіоактивних відходів») виконувалися електромонтажні роботи з підключення обладнання, монтажу парогенератора та трубопроводів, а також пусконалагоджувальні роботи.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!