Статті

Повернутися до переліку cтатей
Управління відходами

Безпечні методи утилізації відходів тваринництва або побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною

Правильна утилізація відходів тваринництва або побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною є одним з найважливіших завдань сучасного цивілізованого світу, яку треба вирішувати вже сьогодні,для забезпечення безпечного існування людини та довкілля.

Птахофабрика «Оріль-Лідер», що входить до складу агроіндустріального холдингу МХП, успішно вирішила це завдання, тож ми готові поділитися досвідом з цього питання.

Завдання, яке підприємство поставило перед собою ще у 2012 році — це безпечна утилізація курячого посліду, яке вдалося успішно реалізувати завдяки будівництву та експлуатації внутрішньогосподарського комплексу з виробництва біогазу (надалі - біогазовий комплекс).

Біогазовий комплекс ПрАТ «Оріль-Лідер» працює на побічних продуктах тваринного походження (курячий послід з підстилкою), відходах рослинництва та відходах очищення стічних вод.

Натомість виробляє: біогаз, «зелену» електричну і теплову енергію, а також високо-якісні органічні добрива (біодобрива), які стимулюють гумусоутворюючі процеси, а разом з цим підвищують вміст органічної речовини, що у свою чергу підвищує потенційну родючість ґрунтів. Також під час реалізації цього завдання вдалося зменшити вплив підприємства на навколишнє природнє середовище, завдяки 100 % утилізація курячого посліду.Утилізація курячого посліду на біогазовому комплексі дозволяє зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що утворюються під час його довготривалого зберігання. Знижуються викиди: метану, аміаку, сірководню та оксиду вуглецю.

Але підприємство на досягненому не зупинилось,так у 2017 році спільно з кафедрою біотехнології Українського державного хіміко-технологічного університету м. Дніпро розпочато новий проект з культивування популяції дощових черв’яків роду Eisenia. Вермикультура селекціонована на біотрансформацію жорстких субстратів, для отримання біогумусу з твердої біомаси, продукту біогазового комплексу.

Тверда органічна біомаса, отримана після роботи біогазового комплексу, яка є нетрадиційним субстратом для вермикультивування, показала високий приріст біомаси популяції черв’яків р. Eisenia та виявилась гарною основою для їх культивування, внаслідок чого збагатилася основними групами ґрунтових  мікроорганізмів та може використовуватися для відновлення ґрунтового екобіоценозу.

Це говорить про правильний, безпечний метод утилізації курячого посліду, та ще раз підтверджує екологічність, безпечність та корисність органічних добрив (біодобрив) – рідкої та твердої біомаси, що є продуктом виробництва біогазового комплексу «ПрАТ «Оріль-Лідер».

Автор —  Оксана Михайловська

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!