Новини

Повернутися до переліку новин

100% екологічне авіаційне паливо: нова реальність чи лише припущення?

Співпраця американських дослідників запровадила 100% екологічне авіаційне паливо з використанням недостатньо використовуваного природного ресурсу, відомого як лігнін.

Лігнін містить тверді частини клітинних стінок рослин, і хоча частини рослин раніше використовувалися для розробки біопалива, на лігнін не звертали уваги через проблеми хімічного розщеплення та перетворення його на корисні продукти. 

Експерти, схоже, подолали ці труднощі, розробивши авіаційне паливо з лігніну, яке є на 100% екологічним, що може дозволити авіаційній галузі значно скоротити викиди вуглецю. 

Дослідження фінансувалося Управлінням біоенергетичних технологій Міністерства енергетики США та Центром біоенергетичних інновацій. 

Захмарні викиди в авіаційному секторі

Щоб боротися з наслідками зміни клімату, авіаційна галузь пообіцяла різко скоротити викиди вуглецю, що означає, що потреба в екологічно безпечному авіаційному паливі ніколи не була такою першочерговою. 

Лише у 2019 році авіакомпанії по всьому світу спалили 106 мільярдів галонів авіаційного палива, і прогнозується, що до 2050 року ця цифра збільшується більш ніж удвічі. За цей же період ми маємо на меті досягти вуглецевої нейтральності, інноваційні екологічні рішення для авіаційного палива з високими межами суміші.  Із звичайним паливом буде ключем до досягнення чистих нульових цілей. 

Авіаційне паливо на основі лігніну

Реактивне паливо складається із суміші різних молекул вуглеводнів, таких як ароматичні сполуки та циклоалкани. 

Однак сучасні технології не можуть виробляти ці компоненти таким чином, щоб кваліфікувати їх як 100% стійке авіаційне паливо. 

Через це екологічні суміші авіаційного палива змішують із традиційним вуглеводним паливом. 

Лігнін є найважливішим джерелом відновлюваних ароматичних речовин у природі та може стати ключем до розробки повноцінного біопалива для реактивних літаків. 

Дослідження висвітлює здатність шляху лігніну доповнювати існуючі та інші шляхи, що розвиваються, особливо шлях, який дозволяє екологічному авіаційному паливу мати сумісність з паливною системою при більш високих співвідношеннях суміші. 

Через свою непокірливість лігнін зазвичай спалюється для отримання тепла та електроенергії та переважно використовується в малоцінних цілях. 

Раніше досліджували лігнінові олії з високим вмістом кисню від 27% до 34%; однак, щоб їх можна було використовувати як реактивне паливо, вміст кисню потрібно було б зменшити до менше ніж піввідсотка. 

Вчені досліджували інші методи зменшення вмісту кисню, але каталізатори використовували дорогі благородні метали та мали низький вихід. 

У поточному дослідженні команда застосувала метод із використанням поширеного в землі карбіду молібдену як каталізатора в безперервному процесі, що забезпечує вміст кисню близько 1%.   

Хоча необхідні подальші вдосконалення, справжнє, 100% авіаційне паливо може незабаром з’явитися на горизонті.

Джерело: www.ecohubmap.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!