Новини

Повернутися до переліку новин

7 липня ‒ День працівника природно-заповідної справи

7 липня в Україні ‒ святкова дата, адже крім чудового свята Івана Купала українці відзначають також День працівника природно-заповідної справи. З цієї нагоди в суботу, 8 липня 2017 року, на території національного природного парку «Пирятинський» (Полтавщина) відбудеться природоохоронна акція «Найменші – найбільш вразливі у природі», присвячена збереженню комах.

 

 

За менш ніж 15 років в лісо-степовій зоні України видова чисельність комах скоротилася майже вдвічі унаслідок надмірного використання інсектицидів та втрати біотопів. Саме вони є важливою ланкою у харчових ланцюгах та основою трофічної піраміди багатьох екосистем. Наприклад, комахи-запилювачі відіграють важливу роль для всього різноманіття квіткових рослин та сільськогосподарських культур. Комахи є невід’ємною складовою будь-якої екосистеми, і без них неможливе існування біосфери нашої планети.

Мінприроди закликає приєднатися до акції і зробити все можливе для найменших представників біоти за для збереження екологічної рівноваги планети.

Символом свята у цьому році обрано одну з найменших папоротей, занесених до Червоної книги України, Аспленій Гейфлера. Це тендітна рослина висотою до 14 см, що росте в тріщинах скель лише в східному регіоні України, зокрема на Донецькому кряжі в Луганській області, поблизу річок Кальміус і Кальчик, та у відділенні «Кам’яні могили» Українського степового природного заповідника у Донецькій області.

У рамках акції заплановано вручення почесних грамот від Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

Довідка! Указом Президента України № 629 від 18 серпня 2009 року визначено 7 липня Днем професійного свята працівників природно-заповідної справи. На сьогодні у складі природно-заповідного фонду ‒ 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 49 національних природних парків, 3167 заказників, 3441 пам‘ятка природи, 81 регіональний ландшафтний парк, 812 заповідних урочищ, а також низка штучних об’єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 57 дендропарків та 572 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

 

Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості в Україні збережено 8245 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 4,31 млн. га, що становить 6,6 % території країни, а також морський заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га.

 

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!