Новини

Повернутися до переліку новин

Акценти в оновленій Екологічній стратегії: забезпечення безпеки чи сприяння сталому розвитку? – читайте у свіжому номері «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Читайте у № 7, 2019

Поводження з відходами: досвід данських колег
У червні команда ECOBUSINESS разом із представниками Студениківської громади Київської області на запрошення ТОВ СП «Нива Переяславщини» відвідали два данські заводи, які займаються переробкою відходів тваринництва та птахівництва. Ми дізналися, який вплив виробництво справляє на навколишнє середовище, та отримали відповідь на питання — чи можливо і в Україні збудувати подібне сучасне потужне та екологічно чисте виробництво, яке відповідатиме всім європейським нормам.

Державний нагляд (контроль): перспективи захисту бізнесу. Аналіз та висновки
Очевидно, кожне підприємство взаємодіє з посадовими особами Держекоінспекції, а отже, державний нагляд (контроль) можна вважати найширшим полем безпосереднього контакту органів влади і бізнесу та пов’язаних із цим ризиків — перевищення службових повноважень і вчинення правопорушень посадовими особами, делегованими здійснювати заходи державного нагляду (контролю) відповідно до їх компетенції, неправомірно адміністративного тиску на бізнес. Зокрема, наразі виникли такі ПРОБЛЕМИ ЗАКОНОДАВЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ… - читайте у статті.

Акценти в оновленій Екологічній стратегії: забезпечення безпеки чи сприяння сталому розвитку, захист довкілля чи зменшення екологічних ризиків? Частина 1
У статті обґрунтовується необхідність зміни пануючого в українському експертному середовищі розуміння екологічної безпеки як «безпеки людей від довкілля» на «безпеку довкілля від людей». Зокрема, висвітлено, як розуміння «безпеки як відсутності ризиків», характерне для сектору боротьби зі стихійним/антропогенним лихом, заважає виробленню результативного та ефективного управління екологічними ризиками.
Пропонується поширення в рамках Сендайської рамкової програми сучасного розуміння ризику катастроф, як здобутку небезпеки, експозиції та вразливості.

Паливо з відходів: про користь енергетичної утилізації
На сьогодні захоронення відходів в Україні лишається найдешевшим з усіх видів поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ).
Це пряма і незаперечна причина критичних ситуацій з накопиченням відходів на полігонах України, на кшталт трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині, ситуації на полігоні № 5 на Київщині з постійним забрудненням ґрунтових вод витоками інфільтрату, та численних випадків інших кризових станів в управлінні відходами в регіонах країни, що загрожують не лише драматичними наслідками в екології, а й величезними витратами, які за будь-якого сценарію доведеться виділяти з бюджету на рекультивацію сміттєзвалищ.

Зміни цільового призначення земельної ділянки
Позов про стягнення втрат сільськогосподарського виробництва.
В аналізі розгляду справи:

  • Звернення до суду щодо стягнення втрат сільськогосподарського виробництва
  • Аналіз законодавчих особливостей зміни цільового призначення земель
  • Висновок господарського суду стосовно задоволення позову

Усе про оренду водозабірних свердловин: правові аспекти
Якщо ваше підприємство використовує воду з артезіанських свердловин, слід обов’язково знати, які обoв’язки покладено на суб’єкта господарювання, хто має отримати дозвіл на спецводокористування в Україні, у яких випадках землевласники і землекористувачі можуть видобувати підземну воду (окрім мінеральної) без спеціального дозволу на користування надрами та в яких випадках спеціальний дозвіл на користування надрами надається без проведення аукціону. Відповіді на питання стосовно оренди свердловин в межах правового поля надаємо у статті.

Як розрахувати санкції за самовільне водокористування?
Експерт роз’яснить, якими документами регулюються питання щодо видобування підземних вод.
Також закцентує увагу на термінах та формах подачі документів для отримання дозволу на спецводокористування та дозволу на користування надрами. Проаналізуємо на прикладі санкції за експлуатацію артезіанської свердловини без дозволів, методику розрахунку розмірів відшкодування збитків та покажемо, як нараховується рентна плата за використання води

Як скласти інструкцію по поводженню з відходами: алгоритм для еколога. Зразок
Надаємо роз’яснення щодо алгоритму складання інструкції по поводженню з відходами та зразок оформлення інструкції. На підприємствах функціонують екологічні відділи або працюють інженери з охорони навколишнього середовища, до обов’язків яких входить донесення природоохороних вимог щодо поводження з відходами до робітників виробничого сектору. Одним з інструментів донесення інформації до робітників також повинна бути інструкція поводження з відходами на території підприємства.

Лідери екоенергетики
Укргідроенерго: сталий розвиток великої гідроенергетики України
Компанія «Укргідроенерго» провадить свою діяльність на головних річках України — Дніпро та Дністер. Тому питання екологічної безпеки та охорони довкілля є пріоритетними на підприємстві під час виробництва електроенергії. У статті йдеться про основні пріоритети системи екологічної безпеки, виклики, розвиток транскордонного співробітництва, про будівництво нових високоманеврових, екологічно чистих та економічно ефективних потужностей гідроенергетики.

Ековиробництво. Інтерв’ю
Зелена хімія в Україні: міф чи реальність? Яку побутову хімію варто обирати для вашого офісу?
Інтерв’ю з ідеологом, засновником та генеральним директором компанії «Де Ла Марк» стосовно українського виробництва екологічної побутової хімії, а саме: як донести інформацію щодо якості продукції до кінцевого споживача, де шукати ідеї та як найкраще втілити їх у життя.

Природоохоронні зобов’язання України
Смарагдова мережа: які обмеження діяльності передбачаються
У межах зобов’язань, які взяла на себе Україна, Державна регуляторна служба України (ДРС) в травні цьогоріч оприлюднила проект Закону України «Про території Смарагдової мережі». У статті ми розповімо яким чином передбачено сформувати Смарагдову мережу України, які види фауни і флори варто включити до Смарагдової мережі та які критерії їх включення, а також про обмеження для поточної діяльності на територіях Смарагдової мережі.

Також у номері:

  • Моніторинг законодавства
  • Еко-шпаргалка на серпень
  • ТОП-10 запитань-відповідей

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!