Новини

Повернутися до переліку новин

АКТУАЛЬНА ШПАРГАЛКА: оформлюємо документи на приймання-передачу відходів на утилізацію, знешкодження та захоронення

Організація процесу збирання, зберігання, утилізації та обліку відходів з дотриманням усіх вимог законодавства  допоможе не тільки уникнути штрафних санкцій, а також отримати найбільш точний фінансовий результат діяльності підприємства. 

У ст. 1 ЗУ «Про відходи» йдеться про те, що відходи — це будь-які речовини, матеріали та предмети, що утворилися у процесі виробництва або споживання, а також товари (продукція), які повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не можуть надалі використовуватися за місцем їх утворення чи виявлення та від яких їх власник позбавлятиметься або має намір позбавитися шляхом утилізації або видалення.

Статтею 8 ЗУ «Про відходи» передбачено, що відходи є об’єктом права власності. Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої в порядку, передбаченому законом.

Згідно статті 9 ЗУ «Про відходи» суб’єктами права власності на відходи, серед інших є підприємства, установи та організації усіх форм власності. Суб’єкти права власності володіють, користуються і розпоряджаються відходами в межах, визначених законом.

Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої, в порядку, передбаченому законом.

Згідно ст. 17  Закону суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов′язані: запобігати утворюванню та зменшувати обсяги утворення відходів; здійснювати організаційні, науково-технічні заходи для максимальної утилізації відходів чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації.

При оформленні документів на передачу відходів суб′єктам господарювання необхідно враховувати клас небезпеки відходів.

  • Оформлення документів на передачу небезпечних відходів 

Зберігання та утилізація відходів має здійснюватися спеціальними підприємствами відповідної спеціалізації, в об’ємах та межах, передбачених ліцензіями. (ЗУ «Про відходи», ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності»).

Тому при виборі суб’єкта господарської діяльності для передачі йому небезпечних відходів підприємства необхідно затребувати у даного суб’єкта господарювання копію ліцензії Мінекології, в якій буде зазначено вид діяльності та перелік відходів, з якими даний суб’єкт господарювання має право здійснювати операції. Обов’язково необхідно перевірити актуальність дії даної ліцензії.

Перелік суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють поводження з небезпечними відходами вказані у «Переліку ліцензіатів щодо поводження з небезпечними відходами», що розміщений в реєстрі ліцензіатів на офіційному сайті Мінприроди.

Під час підписання договірних зобов'язань між сторонами рекомендовано, щоб суб’єкт господарювання продемонстрував весь життєвий цикл відходу до повного його зникнення, а також відобразив у договорі зобов’язання щодо забезпечення утилізації відходу в терміни дії договору. 

Далі при передачі небезпечних відходів даному суб’єкту господарювання обов’язково необхідно оформити даний факт передачі відходів актом приймання-передачі (або актом виконаних робіт).

  • Оформлення документів на передачу відходів в  якості вторинної сировини 

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про відходи»:

Відходи як вторинна сировина – відходи, для утилізації та переробки яких в Україні існують відповідні технології та виробничо-технологічні і/або економічні передумови.

Утилізація відходів – використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

Збирання і заготівля відходів як вторинної сировини – діяльність, пов’язана із збиранням, купівлею, прийманням, зберіганням, обробленням (переробленням), перевезенням, реалізацією і постачанням таких відходів переробним підприємствам на утилізацію, а також надання послуг у цій сфері. 

У випадку, коли суб’єкт господарювання  утворює відходи, які для інших суб′єктів господарювання є ресурсоцінними та можуть бути використані в якості вторинної сировини (макулатура, склобій, полімери, деревина, гума, нафтопродукти, електроніка, акумуляторні батареї тощо), тоді  відходи можна продавати в якості товару.

Для можливості продажу вторинної сировини необхідні відповідні умови.

Це – наявність в установчих документах підприємства виду діяльності – заготівля, переробка та реалізація відходів виробництва.

І якщо раніше ця діяльність вимагала ліцензування, то з 2015 року провадження діяльності, пов’язаної зі збиранням, заготівлею окремих видів відходів як вторинної сировини більше не потребує ліцензії. (ЗУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 № 1775-III втратив свою чинність 28.06.2015 р). Наразі цей вид діяльності регламентується ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності». Згідно даного Закону України операції поводження з відходами вторинної сировини відсутні в переліку видів господарської діяльності, що ліцензується.

Підставою для передачі вторинної сировини на подальшу утилізацію може бути договір між Постачальником та Покупцем.

Однак, у випадку продажу відпрацьованих акумуляторних батареї, які є небезпечними відходами, вказаним у позиціях 32, 34 Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2000 р. № 1120 необхідно перевірити в нього наявність ліцензії Міндовкілля, в якій буде зазначено необхідний вид діяльності та назва необхідного виду відходу, згідно яких суб′єкт господарювання буде проводити операції.

Проведення операцій з більшістю відходів, що утворюються на підприємстві та можуть слугувати вторинною сировиною для інших суб’єктів господарювання не потребує ліцензування.

Але все ж таки для продажу відходів у даному випадку необхідно дотримуватися певних вимог. Необхідно пересвідчитись, що в правоустановчих документах підприємства, що приймає відходи як вторинну сировину, вказаний відповідний вид діяльності – заготівля, переробка і реалізація відходів виробництва, та призначений відповідний код КВЕД.

Оформленням процесу продажі відходів, які вже були списані, розпочинається з  процедуру оприбуткування, згідно актів оприбуткування…


УВАГА! Матеріал є частиною посібника «Безпечне поводження з відходами на підприємстві»

Посібник є надійним інструментом в роботі кожного відповідального за природоохоронну безпеку на підприємстві. Він покликаний допомогти:

  • правильно провести інвентаризацію відходів на підприємстві
  • скласти схеми технологічних процесів виробництва
  • скласти матеріальний баланс технологічних процесів
  • підготувати необхідну документацію для проведення інвентаризації
  • скласти заключний звіт по інвентаризації відходів
  • отримати дозволи та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з відходам
  • правильно вести паспорти відходів та реєстрові карти
  • скласти основні форми екологічної звітності

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!