Новини

Повернутися до переліку новин

Австралія створила перший в світі цифровий ринок сонячної енергії

В Австралії запрацювала перша децентралізована біржа з ​​торгівлі енергією deX. Відтепер австралійські власники сонячних електростанцій можуть продавати надлишки виробленої ними електроенергії в мережу і об'єднуватися з іншими користувачами для створення віртуальних електростанцій. Такий підхід обіцяє знизити вартість електроенергії в країні, яка вважається одним з лідерів в галузі сонячної енергетики, передає Хайтек. 

Сонячні панелі на дахах будинків виробляють 16% усієї електроенергії в країні. За статистикою, на одного австралійця припадає одна сонячна панель, а енергією Сонця живиться чверть місцевого бізнесу. За минулий рік ринок домашніх накопичувачів сонячної енергії зріс в Австралії на 1000%, тому цілком закономірно, що користувачі хочу продавати надлишки виробленої енергії. 

Біржа з торгівлі сонячною енергією дозволяє власникам панелей не залежати від великих електростанцій і мереж. DeX створює мережу віртуальних електростанцій, що складаються з тисяч сонячних панелей потужністю не більше 5 кіловат кожна, однак об’єднавшись вони можуть досягти сумарної потужності в кілька мегават. Ще одна перевага системи: розосереджені сонячні електростанції можуть проблему раптового відключення електроенергії у разі природних катаклізмів. А якщо в когось виникає потреба в енергії, біржа автоматично підбирає найближче джерело.

Перший цифровий ринок сонячної енергії почав працювати в тестовому режимі в лютому 2017 року. В ньому погодилися взяти участь 5000 австралійських родин. Систему розробив консорціум, до складу якого входять енергетичні стартапи GreenSync і Reposit Power, оператори енергомереж United Energy і ActewAGL а також компанія Mojo. Вартість проекту оцінюється в $ 930 000.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!