Новини

Повернутися до переліку новин

Бізнесмен із Естонії за один день самотужки очистив від сміття всю країну

Естонський підприємець, захисник природи, спортсмен Райнер Нилвак на своєму прикладі довів: бізнесмени можуть не тільки заробляти гроші, а й робити світ навколо кращим.

Кар'єра захисника природи склалася у бізнесмена випадково паралельно з основною діяльністю.

Уся справа в його переконаннях. Райнера дратувала звичка людей кидати сміття повз спеціальних урн.

«Чесно кажучи, я не люблю підбирати сміття, але мені траплялося його стільки, що більше не міг терпіти. Складно поодинці намагатися боротися зі звичками людей. Тобі здається, що потрібно або евакуюватися на Марс, або терміново щось зробити», — каже Райнер.

На проблему навколишнього середовища Райнер намагався звернути увагу місцевої влади, але чув лише обіцянки, на ділі все залишалося, як було. В той момент Нилвак зрозумів: надихнути людей може лише його особистий приклад.

«Ти не говориш всім, що робити або як поводитися. Ти показуєш, як тебе особисто кривдять дії людей. І тоді вони приходять допомогти тобі й зробити тебе щасливішим», — розповідав він пізніше.

Райнер оголосив про абсолютно божевільний план: він, звичайний житель країни, очистить всю Естонію від сміття за один день — третього травня 2008 року. І зібрав команду однодумців з чотирьох друзів.

«На першій зустрічі моя подруга записала в блокноті: «Для протоколу: ми очистимо всю Естонію третього травня». Побачивши це, я подумав: нічого собі, тепер все офіційно. Хоча насправді це був абсурд: у нас не було нічого, щоб наблизитися до мети», — говорить бізнесмен.

На першому етапі він і його команда почали формувати список людей, які б могли бути корисні в боротьбі зі сміттям. У список потрапляли прізвища друзів, приятелів, знайомих. Кожній людині Райнер дзвонив особисто і питав, чи настільки він божевільний, щоб приєднатися до екологічної акції. Команда поповнилася ще на 20 осіб. Всі вони, крім одного, дійшли  до кінця.

Райнер мав рацію. У відповідь на його ентузіазм люди почали жертвувати чимось самі. Заради участі у збиранні одна жінка відмовилася від подарунка на своїй основній роботі — двотижневої подорожі на тропічний острів. Шістсот п'ятдесят волонтерів по всій Естонії на чолі з Райнером працювали безкоштовно.

Але найбільше гарував сам Нилвак: за підготовкою він проводив по 12 годин на день протягом семи місяців.

«Ми йшли до найкращих адвокатів і говорили: нам здається, ми зможемо очистити країну від сміття, якщо ви надасте нам цінних працівників. Отримуючи згоду, відправлялися до журналістів і пропонували їм зробити сюжети про цю подію. У якийсь момент у мене було по п'ять зустрічей в день — і під час розмови з людьми я ще встигав думати про своє. Щосуботи ми зустрічалися і розробляли карту смітників. Наш загальний чат в «Скайпі» безперервно працював сім місяців.

Якщо хтось захворів, то іншій людині доводилося жертвувати сном заради підготовки », — каже Нилвак.

Вранці третього травня 2008 року на акцію прийшли п'ятдесят тисяч осіб. Це були люди, згуртовані однією ідеєю. У них не було політичних гасел і агресії, вони просто хотіли зробити рідну країну чистішою. У той день по всій Естонії було зібрано 10 тисяч тонн сміття.

Несподівано для Райнера феномен акції «Зробимо!» Почав поширюватися як вірусне відео. Йому телефонували з усього світу, щоб дізнатися про те, чи правдиво те, що сталося в Естонії третього травня. Приїхавши з Франції тележурналісти навіть об'їхали разом з Райнером всі місця колишніх звалищ.

«Одного разу мені зателефонував викладач бразильського університету. Сказав, що починає навчальний рік із показу відеосюжету про нас. А ми-то думали, що просто вирішували проблему в Естонії », —розповів бізнесмен.

Глобальна мережа Let's Do It! — це об'єднання волонтерів у різних країнах світу, захоплених ідеєю очистити місця навколо них від сміття. У списку зараз більше ста країн, і деякі з них показують результати, набагато кращі, ніж в Естонії. Живий приклад — Словенія. Там живе майже 2 млн осіб. На акцію прийшли 240 тисяч, це 13 % населення.

Секрет успіху акції в Словенії був простий: її організували молодята, які пожертвували на прибирання гроші, отримані на весілля.
«Не важливо, чи є в тебе серйозні зв'язки або наскільки ти багатий, — якщо ти жертвуєш чимось, то можеш змінити щось у світі. Тільки так можна дізнатися, чого ти вартий», — вважає Райнер.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами www.building-tech.org

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!