Новини

Повернутися до переліку новин

Близько 40 шахт Донбасу не підлягають експлуатації через підтоплення

Від початку конфлікту на сході України на промислових об'єктах Донбасу зафіксовано понад 500 випадків порушення штатної діяльності та аварійних ситуацій, постраждали близько 60 об'єктів природно-заповідного фонду, про що свідчать дані дослідження, проведеного ОБСЄ за підтримки урядів Австрії та Канади.

Згідно з результатами дослідження, презентованими в середу в Києві, 36 шахт регіону не підлягають подальшій експлуатації через підтоплення або повне затоплення.

"Унаслідок бойових дій неодноразово відключалися від електропостачання вуглевидобувні підприємства, що призводило до зупинення водовідкачувальних систем, що у низці випадків призводило до повного затоплення шахт", - йдеться в дослідженні.

Згідно з даними, на сьогодні повністю не працює водовідвід на непідконтрольних Києву територіях - від Єнакієвого до Горлівки, в районі Первомайська, частково в Донецьку, Макіївці, Шахтарську, Торецьку.

Крім того, значне перевищення концентрації азоту та фосфору зафіксовано в річках Кальміус, Кальчик, Сіверський Донець, Клебан-Бик.

"Систематичне перевищення концентрації забруднювальних речовин у ґрунтах у районі проведення бойових дій в 1,1-1,3 раза було відмічено (ртуті, ванадію, кадмію, нерадіоактивного стронцію). В окремих випадках перевищення показників сягало 17 разів", - йдеться в результатах дослідження.

Крім того, в документі наголошується на складній ситуації з твердими побутовими відходами, до яких від початку російської агресії додалися залишки військової техніки, зруйнованих будівель, утилізація яких неможлива без розмінування територій і знешкодження боєприпасів.

Присутній на презентації міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що стан екології та території Донбасу і до 2014 року був "складним", а військова агресія Росії серйозно шкодить навколишньому середовищу та створює техногенно-екологічні загрози.

"Залишається критичною ситуація із забрудненням підземних і поверхневих вод, насамперед ці загрози становлять підтоплені шахти. Рівень забруднення питної води для цього регіону залишається високим. Ситуація з лісовими масивами також залишається складною через неконтрольоване вирубування", - сказав він.

Міністр також закликав до тіснішої координації міжнародних зусиль у подоланні наслідків для екології регіону.

Джерело: econews.bei.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!