Новини

Повернутися до переліку новин

Чому підприємству вигідно впроваджувати у себе систему екологічного менеджменту?

Впровадження системи ISO 14001:2015 передбачає те, що всі працівники на підприємстві повинні бути охоплені. Це означає, що не тільки еколог несе відповідальність за екологічну діяльність підприємства. Тобто, якщо механік розлив масло, то це саме він за нього відповідає. Теж саме стосується, до прикладу, відпрацьованих покришок чи ртутних лампочок. Працівники, які за них відповідають повинні знати та виконувати правильну утилізацію.

Ця система екологічного менеджменту передбачає, що будь-який спеціаліст на підприємстві, який підтримує його діяльність, зобов’язаний відповідати за екологічну частину цієї діяльності. Участь будь-якого спеціаліста в екологічному менеджменті полягає в тому, що виявляючи екологічний ризик в процесі роботи, він зобов’язаний доповісти про це екологу та керівництву.

В результаті підприємство вдосконалює систему екологічного управління, отримує оперативний контроль та нагляд за дотриманням вимог екологічної безпеки. Також керівники своєчасно та у повному обсязі отримують інформацію про суттєві для підприємства аспекти. Поступово підприємство налагоджує системну роботу по визначенню екологічних аспектів, показників екологічної результативності та підготовці щорічних звітів з охорони навколишнього середовища відповідно до стандартів нефінансової звітності.

Одним із найефективніших інструментів управління екологічними ризиками є матриця. Вона дозволить ефективно розпоряджатися фінансовими ресурсами підприємства та стане вагомим допоміжним інструментом для ефективного фінансового планування на довгострокову перспективу.

Матриця дозволяє налагодити ефективне керування ризиками шляхом створення взаємозв’язків між процесами ідентифікації, оцінки ризиків та визначення пріоритетних проєктів, направлених на управління цими ризиками.

Відповідно до міжнародного стандарту ISO 14001:2015 існують три основні принципи роботи з екологічними ризиками на підприємстві. Ризики повинні бути ідентифіковані, оцінені та розроблені заходи по їх управлінню у вигляді відповідних проєктів або планів заходів.

Щоб матриця ефективно працювала необхідно визначити порядок заповнення та затвердити наказом підприємства. Також необхідно створити робочі групи у філіях та структурних підрозділах підприємства з метою опрацювання матриці. Крім цього, на підприємстві повинен бути реєстр екологічних ризиків та розроблені чіткі заходи або програми по управлінню ними згідно МЕУ 0.1-18 «СЕУ. Методика визначення екологічних ризиків, їх оцінки та управління ризиками», яка має бути затверджена підприємством.

У матриці повинні бути такі критерії для визначення екологічних ризиків, які повинні бути визначені порядком заповнення:

  • Величина можливих втрат;
  • Вірогідність можливих втрат;
  • Інтегральна оцінка можливих втрат;
  • Фактор часу;
  • Вплив на перспективи розвитку;
  • Вид зобов’язань перед державними органами;
  • Кримінальне переслідування;
  • Репутаційні втрати;
  • Можливий вплив на населення;
  • Можливий вплив на працівників.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!