Новини

Повернутися до переліку новин

Чи доцільно підприємству утримувати екологічну лабораторію та як працювати екологічним лабораторіям з 2019 року: рекомендації, проблематика та рішення. Частина 1

Стаття роз’яснить:

  • Основні тренди послуг екологічних вимірювань в Україні
  • Нові поняття: арбітражна проба, сфера законодавчо регульованої метрології
  • Перелік рекомендацій, які будуть формувати успіх екологічної лабораторії у наступні п’ять років
  • Чи доцільно підприємству утримувати екологічну лабораторію

Основні тренди послуг екологічних вимірювань в Україні

Минулі кілька років моніторинг довкілля та система охорони навколишнього середовища в Україні зазнають значних, та у деяких аспектах – концептуальних змін. Дуже влучно процеси трансформації екологічних лабораторій описує вислів Наомі Кляйн: «Змінюється усе…». Ці зміни стали стимулом для розвитку та формування нового ринку послуг екологічних вимірювань.

5

Лабораторії державних установ та органів виконавчої влади є найбільшими постачальниками послуг екологічних вимірювань, частково — внаслідок монополії на вимірювання у сфері державного екологічного моніторингу. Попри пряме фінансування з державного бюджету, лабораторії цієї групи також акумулюють дуже велику кількість замовлень від промислових підприємств та інших суб’єктів господарювання.

У більшості випадків екологічні лабораторії зосереджують діяльність у досить рутинних та типових напрямках:

  • вимірювання у рамках обов’язкового виробничого контролю (скидів стічних, зворотних або зливових вод, викидів, концентрацій у повітрі робочої зони та на межі СЗЗ тощо);
  • вимірювання з метою отримання документів дозвільного характеру (для інвентаризації викидів, для визначення класу відходів, для обґрунтування ефективності очисних споруд та пилогазоочисного обладнання тощо).

За минулі 2–3 роки на ринку екологічних послуг відбуваються суттєві зміни. Здебільшого вони викликані змінами природоохоронного та метрологічного законодавства. Додатковими факторами також є збільшення кількості замовників та створення конкурентних умов роботи (завдяки впровадженню системи публічних закупівель). Узагальнюючи усі зміни, на ринку послуг екологічних вимірювань в Україні сформувалися чотири основних трендів, на які потрібно звертати увагу менеджерам екологічних лабораторій.

Тренд 1: Формування конкурентного ринку послуг
Все більше підприємств користуються послугами екологічних лабораторій в аутсорсі. Цьому сприяє широке впровадження систем публічних закупівель. Екологи підприємств все частіше користуються майданчиками Prozorro для пошуку постачальників послуг екологічних вимірювань. Традиційними критеріями відбору є найнижча цінова пропозиція та наявність відповідної атестації (акредитації) лабораторії.

Тренд 2: Нові нетрадиційні замовники
У традиційній моделі замовниками послуг екологічних вимірювань виступала держава або підприємство, усіх інших не сприймали як потенційних гравців ринку. У цьому тренді головним є стрімко зростаючий попит на неупереджену та оперативну інформацію про стан довкілля. Замовниками таких послуг виступають громадські організації, органи місцевого самоврядування або громадяни. В Україні виникла «мода» знати, яким повітрям дихають, яку воду споживають та на якому ґрунті вирощують городину звичайні люди. Тільки за останній рік чисельність таких замовників зросла у 2 рази. Особливо « популярними» є послуги екологічного аналізу води та повітря житлових приміщень. Найбільш активно цей ринок екологічних послуг розвивається на приміських територіях та у новостворених територіальних громадах. На розвиток цього напрямку позитивно впливають зміни у структурі розподілу екологічних податків та зборів. У «екологічних бюджетах» органів місцевого самоврядування з’явилися додаткові кошти, які доцільно витратити на організацію незалежного (недержавного) екологічного моніторингу.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 11, 2018.
Статтю підготував Максим Сорока, експерт Галузевої науково-дослідної лабораторії «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» ДНУЗТ ім. акад. В. Лазаряна

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!