Новини

Повернутися до переліку новин

Чи існує правильна утилізація небезпечних відходів в Україні

У суб’єктів господарювання, які є утворювачами відходів та які передають їх ліцензіатам, виникає багато запитань не лише про актуальність ліцензії для обраних підприємств, а й про подальшу правильну утилізацію переданих відходів.

Саме тому редакція журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» на початку весни ознайомилася із сучасним виробничим комплексом компанії «УкрЕкоПром» (м. Одеса), який дає змогу утилізувати широкий асортимент небезпечних відходів методом високотемпературного спалювання у спеціальній печі, не створюючи при цьому загрози довкіллю. Адже установлене обладнання відповідає всім екологічним і санітарним нормам України.

Консультував редакцію директор «УкрЕкоПром» Віталій Данкевич і дав відповіді, зокрема, на такі запитання:
1. Із якою метою створена компанія «УкрЕкоПром»?
2. Які переваги отримують у 2019 році підприємства, які обрали партнером «УкрЕкоПром»?
3. Які відходи переробляються вашою компанією?
4. Над чим у 2019 році працюватиме команда компанії «УкрЕкоПром»?

Уривок інтерв’ю

Віталій Данкевич: Наша компанія була створена в лютому 2015 року. Головною метою було надання послуг зі знищення небезпечних відходів методом високотемпературного спалювання в інсенераторній установці правильно. Адже, на жаль, зараз у нашій державі, що вибрала рух у бік Європи, залишилися ще «архаїзми» минулого, де багато підприємств купили ліцензії і надають послуги лише на папері.

Тому основна ідея створення компанії — правильне знищення відходів і надання замовнику гарантій і можливості упевнитися в їх реалізації. Чи просто створити таку компанію в нашій державі? — запи таєте ви. Безумовно, непросто. У 2015 році дуже довго не приймалися нові ліцензійні умови, а старі відмінилися. Тому ми понад рік чекали ліцензію на поводження з небезпечними відходами: підприємство було запущене, були вкладені гроші у виробництво, а отримати право на надання послуг було неможливо. У вересні 2016 року ми отримали ліцензію на поводження з небезпечними відходами, після чого, власне, і почали активно вести комерційну діяльність.

На разі одним із головних у складі матеріально-технічної бази є утилізатор термічний вітчизняного виробництва, де ми за допомогою високотемпературного спалювання (температура в камері спалювання від 850 до 1300 С°) маємо процес знищення із доопрацьованою камерою газоочистки.

Це камера допалювання і основні скрубери очищення, де ми, грубо кажучи, лужним розчином миємо ті викиди, які йдуть, і на виході вже отримуємо білий дим, що й дало змогу нам отримати дозвіл на викиди.

Зараз компанія щороку нарощує свої потужності та розширює спектр послуг. Так, у 2019 році «УкрЕкоПром» вже має можливості утилізувати люмінесцентні лампи на обладнаннях «Екотром2» продуктивністю до 1500 шт. ламп на годину (сукупно). Отримано ліцензію і право на утилізацію, крім іншого, і ртутьвмісних приладів. Для цього буде обладнане окреме приміщення всередині комплексу.

Маємо складське приміщення площею 2025 м2 накритого типу, на якому цілодобово ведеться відеоспостереження з можливістю онлайн-трансляції процесів знищення відходів. На прохання замовника надаємо відеофіксацію, що його відходи справді знищені.

У разі якщо за час знищення відходів продуктивна потужність не дає змоги знищити всю партію відразу, але замовник прагне переконатися, що за цей час, наприклад, вночі, з цими відходами нічого не станеться, є можливість складувати їх на наших складах, які пломбуються.

Ми мріємо, щоб замовники почали ставитися відповідально до процесу передання відходів і мали змогу контролювати їх подальшу долю.

На жаль, багато хто зараз займається просто спекуляцією, а утилізація відходів відбувається лише за документами. Тому ми ведемо свою активну політику відкритості, наприклад, запрошуємо відвідати екскурсію на виробництво.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 4, 2019

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 4, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!