Новини

Повернутися до переліку новин

Чи стане відновлювана енергетика перспективною в Україні?

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков у інтерв’ю «Екології підприємства» розповів про стан сучасного ринку відновлюваної енергетики та перспективи розвитку вітрового сектору в Україні.

Довідково!
Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) — громадська спілка, метою якої є просування вітроенергетичних технологій та захист інтересів вітроенергетичного сектору на національному та міжнародному рівнях.
Об’єднує розробників вітроенергетичних проектів, виробників і постачальників вітроенергетичного обладнання, енергетичні та будівельні компанії, вчених і дослідників, юристів, громадські організації, споживачів і всіх, хто задіяний у вітроенергетичному секторі — одному із секторів світової енергетики, який швидко розвивається.

— Охарактеризуйте стан ринку відновлюваної енергетики в Україні. Яке місце у ньому посідає вітрова енергетика?

— Після анексії Криму і початку військових дій в Донецькій і Луганській областях фінансування нових проектів було призупинено. Через високі політичні та територіальні ризики банки не хотіли розглядати нові проекти, і це стосувалося не лише сектора відновлюваної енергетики. Починаючи з середини 2016 року в «зеленій» енергетиці в цілому й у вітроенергетичній галузі зокрема відбуваються позитивні зміни.

Як виглядає сьогодні сектор відновлюваної електроенергетики? Через високий «зелений» тариф на сонячну електроенергію (15 євроцентів за кВт/год) найшвидше розвивається саме вона. Збільшується кількість сонячних проектів, реалізованих в домашніх господарствах. Станом на кінець III кварталу 2017 року загальна потужність сонячних електростанцій і сонячних систем у домашніх господарствах на материковій частині України сягнула 698 МВт.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за 9 місяців 2017 року порівняно з 2016 роком кількість енергооб’єктів, що працюють за рахунок відновлюваних джерел енергії, збільшилась у 3,6 раза. При цьому 83% становлять саме сонячні проекти. А ось загальна потужність українського вітроенергетичного сектору — 592 МВт, серед яких 87,8 МВт залишилося на території анексованого Криму і 138 МВт на окупованій території на сході країни.

Проте саме сонячна енергетика, на відміну від вітрової енергетики та малої гідроенергетики, має найбільший вплив на енергоринок через її частку в структурі вартості «зеленої» електроенергії.

Слід також зазначити, що наша держава активно підтримує розвиток сектору теплової енергетики за рахунок біомаси та біогазу.

Продовження матеріалу читайте у № 1 журналу «Екологія підприємства» за січень 2018 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!