Новини

Повернутися до переліку новин

Чи законне таке суміщення професій, коли інженер з охорони праці відповідає за весь природоохоронний напрям?

  Чи законне таке суміщення професій, коли обов’язки щодо дотримання природоохоронного законодавства підприємством покладаються на інженера з охорони праці

З одного боку, відповідно до ст. 64 Господарського кодексу України «підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис».

Все більш масовою є ситуація, коли обов’язки щодо дотримання природоохоронного законодавства підприємством покладаються на осіб, що не володіють необхідними знаннями та компетенціями.

За результатами спільного дослідженнями Національного центру сталого розвитку та профспілки ПАЕУ понад 80 % фахових екологів, що відповідають за екологічну політику і дотримання природоохоронного законодавства на підприємствах в період з 24 лютого 2022 року до сьогодні звільнено, перебувають у простої, відпустці або за кордоном (цілком ймовірно, в професію не повернуться).

Це значить, що Україна стрімко втрачає кадровий потенціал.

Треба розуміти, при цьому, що допоки в Україні не буде прийнято відповідні нормативно-правові акти, на жаль, у питанні суміщення або сумісництва можна покладатися тільки на законодавство у сфері охорони праці.

Водночас, працівник служби охорони праці не може залучатися до виконання функцій, не передбачених Законом України «Про охорону праці» та Типовим положенням про службу охорони праці (НПАОП 0.00-4.21-04). Згідно зі ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4. зазначеного вище Типового Положення на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

НПАОП 0.00-4.21-04 забороняє залучати працівників служби охорони праці до виконання функцій і завдань, не передбачених Законом України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII, Положенням № 255 або системою управління охороною праці на підприємстві (п. 5.5 Положення № 255).

Отже, спеціалісту з охорони праці заборонено суміщення інших посад...

Більше за темою — в матеріалі ТУТ>>

Чому прийняття змін до ЗУ «Про охорону навколишнього середовища» є невідкладним для подолання кадрової кризи? 

Кадровою кризою пронизані всі сфери управління, як неодноразово наголошувала президент ПАЕУ Людмила Циганок.

Інтеграція України з ЄС, постійні зміни внутрішніх і зовнішніх обставин вимагають широкий перелік компетенцій як на рівні держави, так і на рівні бізнесу (як суб’єкта, що реалізує реформи).

Військові дії призвели до необхідності оперативного, адекватного та своєчасного реагування на постійні та непередбачувані критичні зміни.

При цьому таке реагування вимагає як професійних навичок, так і моральної, особистої стійкості.

Що потрібно зробити невідкладно?

Внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» щодо створення служби з охорони довкілля у складі суб’єктів господарювання, які належить до середнього та великого підприємництва та здійснюють плановану діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля та виконання функції служби охорони довкілля в порядку сумісництва особами, які мають освіту за екологічним напрямком або залучення  сторонніх спеціалістів   на   договірних   засадах,   які   здійснюють господарську діяльність у сфері природничих і технічних наук у складі суб’єкта господарювання,  який належить до малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва.

 

Ознайомитись докладно з підготованими змінами - https://ecolog-ua.com/news/chomu-pryynyattya-zmin-do-zu-pro-ohoronu-navkolyshnogo-seredovyshcha-ye-nevidkladnym-dlya

 

Долучайтеся до Інтенсиву військового часу: «Охорона праці та екологічна безпека підприємства: відповідальність, практичний досвід, кейси»,15 липня 2022. Тільки практичні питання!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!