Новини

Повернутися до переліку новин

Cпеціальний випуск журналу «ECOBUSINESS.Екологія підприємства» № 4 вже на інтерактивній платформі Живий Журнал

Ваш внесок важливий. Бо кожен придбаний журнал — внесок у «кровообіг» економіки. Ми створили надактуальний випуск з роз’ясненнями щодо роботи еколога в умовах воєнного часу, щоб Ви кожного дня думали про близькість Перемоги і мали надійну підтримку від експертів команди журналу.

Все буде Україна!

Cпеціальний випуск журналу «ECOBUSINESS.Екологія підприємства» № 4 про вимоги до екобезпеки на підприємствах під час воєнного стану вже на інтерактивній платформі Живий Журнал

ЧИТАТИ ЖИВИЙ ЖУРНАЛ

ПРИДБАТИ ВИПУСК

У випуску:

Моніторинг законодавства

  • Про затвердження лімітів та прогнозів допустимого вилову спеціального використання водних біоресурсів загальнодержавного значення в Азовському морі із затоками на 2022 рік та внесення змін до деяких наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України
  • Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану 

Оновлення природоохоронних вимог щодо діяльності під час воєнного стану

Військова агресія держави-терориста проти України, зобов’язує мобілізуватися та спрощувати проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій, у тому числі щодо їх включення до таких, що не потребують оцінки впливу на довкілля. З цією метою Верховною Радою України 15 березня 2022 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану». Розглянемо ключові зміни у сфері охорони довкілля, запропоновані проєктом.

Як оцінити шкоду довкіллю від стихійних поховань та неприбраних тіл загиблих: подальше відшкодування за рахунок контрибуцій і репарацій від держави-агресора?

            У статті:

  • Чому неприпустимо залишати тіла та залишки загиблих військовослужбовців просто так, на землі чи у водоймах?
  • Чому методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням земельних, водних ресурсів або атмосферного повітря, розроблені для умов мирного часу не пристосовані до обрахунку таких специфічних наслідків бойових дій? 

Все про розрахування шкоди, завданої довкіллю, певним видом зброї

            Стаття роз’яснить:

  • Як складові частини боєприпасів впливають на стан довкілля
  • Різниця між шкодою від стрілецької зброї та артилерійських снарядів
  • Що показали проведені дослідження в зоні артилерійських навчань Яворівського полігону науковцями Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного в 2015 р.
  • Що слід фіксувати для майбутньої розробки програм рекультивації 

Робота еколога в умовах воєнного часу: експерт на зв’язку

            Відповідаємо на запитання:

  • Як розрахувати екологічний податок за 1 квартал, якщо ми не працюємо з початку війни?
  • Як визначити кількість викидів СО2 для нарахування екологічного податку:
  • за питомими показниками, зазначеними в звітах з інвентаризації;
  • або за Методичними рекомендаціями з оцінки викидів парникових газів за видами діяльності установок, затвердженими наказом Міндовкілля № 671 від 13.10.2021?
  • Що робити, якщо не встигли провести лабораторнi вимiри, згiдно вимогам Висновку з ОВД за 1 квартал 2022 року? Пiдприємство працювало до 24.02.22
  • На суб’єкт господарювання покладається обов’язок із здійснення післяпроектного моніторингу**, а саме ..." й вказано перелік пунктів. Про результати моніторингу повідомляти Департамент екології та природних ресурсів та Державну екологічну інспекцію протягом місяця, наступного за звітним роком. В якій формі повинно бути повідомлення про результат післяпроєктного моніторингу? Яка кінцева дата здійснення цього повідомлення, розтлумачте, будь ласка оце: «протягом місяця, наступного за звітним роком», якщо висновок від 25.02.2021 р.? В якому підзаконному акті вказано про відповідальність за невчасне повідомлення про виконання післяпроєктного моніторингу?
  • Яка буде ситуація з поточними процедурами ОВД. Зараз вони призупинені. Чи буде додано час на виконання оцінки та написання звіту? Тим паче, що обстановка змінилася, особливо в районах бойових дій.
  • Підприємство виправило виявлені невідповідності плану моніторингу викидів парникових газів на установці та не встигла відправити поштою, в зв’язку з бойовими діями. На даний період нова пошта ще не працює. Що потрібно зробити підприємству, щоб не було порушення законодавства?
  • Які дозвільні процедури (еко) можливо оформити в даний час? Які дозвільні документи підпадають під «декларативні»?
  • Як тепер відбуватиметься процедура видачі дозволів на викиди?
  • Чи можуть змінюватися форми документів звітності та вимоги до них?
  • Прошу надати роз’яснення щодо змін правил подання звітності в умовах воєнного стану. Звіт «Екологічні витрати» планувала здати 24 лютого но не встигла, чи буде можливість його здати?
  • Чи є процедура відновлення пошкоджених під час війни бумажних оригіналів дозвільних документів!? Що робити підприємствам, в разі втрати оригиналів цих документів, якщо копій немає?
  • Чи має юридичну силу рішення ДРС України від 30 грудня 2021 року № 35 без внесення Мінприроди змін у наказ № 7 від 10 лютого 1995 року про скасування реєстрації Звіту з інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві?
  • Під час реєстрації звітів по інвентаризації у випадку відмови відсутні конкретні зауваження. Пишуть загальні фрази, посилаючись на окремі пункти Наказу № 7 від 10 лютого 1995року. Таким чином можна займатися перепискою до безкінечності. Які наші дії? Яким чином можуть бути оскаржені дії департаменту екології , який затримує реєстрацію звітів по інвентаризції протягом певного часу, окремі випадки до 3 місяців? При цьому суб’єкту господарювання не надсилаються листи про реєстрцію чи відмову в реєстрації по певним причинам? В департаменті пояснюють діючим карантином… Це було ще до воєнного часу.
  • Чи будуть нараховуватись збитки за роботу підприємства без дозвільної документації, якщо ні, то які періоди будуть виключені?
  • У травні 2022 планувалась екологічна перевірка державною інспекцією, чи буде вона перенесена на наступний рік? 

А також розглянули теми:

  1. Про спрощення дозвільних процедур та регулювання для пришвидшення відновлення інфраструктури та економіки України: актуальний коментар
  2. Які особливості нарахування екологічного податку за стічні води в умовах воєнного стану?
  3. Продовольча безпека світу і green recovery: завдання з зірочкою для українського АПК
  4. Автоматизований пост екологічного моніторингу інтегрований у європейську систему: кейс ПрАТ «Укрграфіт»
  5. Важливі документи системи енергоменеджменту: вимоги до розроблення та корисні поради
  6. Нормування викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря: алгоритм
  7. Життєвий цикл водної свердловини: від буріння до ліквідації
  8. Поводження зі стічними водами підприємства: вирішуємо гострі питання
  9. Є проблема? — Маємо рішення. Топ-10 запитань-відповідей
  10. Шпаргалка еколога на травень 2022

ЧИТАТИ ЖИВИЙ ЖУРНАЛ

ПРИДБАТИ ВИПУСК

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!