Новини

Повернутися до переліку новин

Дайджест запитань-відповідей № 5

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

У зв’язку з будівництвом на території підприємства нової будівлі, будівельники затоптали квітник, а на газоні влаштували склад будівельних матеріалів. Яким чином вплинути на організацію, що займається будівництвом, на вимоги яких нормативно-правових актів посилатися?

Відповідь:
Зазначене у зверненні лише підтверджує, що питання будівництва, використання території, дотримання санітарно-екологічних вимог підрядником не відображено в угоді й не контролюється замовником.
Для цього внесіть доповнення до укладеної угоди, де передбачте фінансові санкції замовника до підрядника в разі порушення об’єктів благоустрою замовника.
Вказані порушення фіксуйте актом, знайомте підрядника і відображайте це при розрахунках за виконані роботи.
Отже, в цьому випадку основним нормативним документом є угода. Справа також може розглядатися господарським судом з урахуванням викладеного.

Як в інструкції щодо поводження з відходами на карті-схемі місць утворення відходів потрібно відображати місця утворення таких відходів, як «відходи (кошторисів) від прибирання територій промислових підприємств», «люмінесцентні трубки відпрацьовані», якщо кошторисів утворюється в результаті прибирання всієї території підприємства, а люмінесцентні трубки — від освітлення офісних і виробничих приміщень також на території підприємства?

Відповідь:
Назва «відходи (кошторисів)» в нормативних документах не застосовується. Отже, в цій частині запитання є некоректним. У загальному на це запитання можна відповісти в такий спосіб. Питання щодо поводження з відходами, зокрема щодо місць тимчасового розміщення відходів, детально висвітлено в ДСТУ 4462.3.01:2006 «Поводження з відходами. Порядок здійснення операцій». Карта-схема місць утворення відходів є лише складовою інструкції поводження з відходами. Місця тимчасового розміщення відходів визначають виходячи із технологічної схеми організації виробництва з дотриманням вимог пункту 7.1.5 ДСТУ 4462.3.01:2006.

На балансі підприємства є гуртожиток, який готується списати різні види відходів — подушки, ковдри, пледи, матраци, підковдри, простирадла.
До якого виду відходів, що утворюються в Україні, можна віднести ці вторинні матеріальні ресурси, і як правильно документально відобразити їх рух (переміщення)? Чи можливо перетворити деякі з цих відходів у ганчір’я для роздачі робітникам на підприємстві?

Відповідь:
Списання матеріальних цінностей — це звична практика для бухгалтерських працівників. Для цього наказом по підприємству створюють комісію зі списання матеріальних цінностей, результати роботи якої оформляють актом. Акт є підставою для зняття з балансу матеріальних цінностей. У Вашому випадку списані подушки, ковдри, пледи, матраци, підковдри, простирадла перейдуть до розряду відходів, які також будуть обліковуватися на позабалансовому рахунку підприємства.
Зазначені відходи можуть бути класифіковані залежно від виду економічної діяльності підприємства, наприклад 3530.2.4.05 «матеріали обтиральні, відпрацьовані від процесів хімічного фрезерування» або 7730.3.1.06 «матеріали обтиральні зіпсовані, відпрацьовані чи забруднені» та інше згідно з ДК 005-96.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 6, 2018

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!