Новини

Повернутися до переліку новин

Дайджест запитань-відповідей № 7

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

  • Який зараз порядок реєстрації та узгодження паспортів пилегазоочисних установок?

Відповідь:
Вимоги щодо експлуатації установок очистки газу (далі ГОУ), у тому числі й щодо їх паспортів, регламентовано Правилами технічної експлуатації установок очистки газу, затвердженими наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 6 лютого 2009 року № 52 (далі — Правила).
Змінами до вказаних Правил, затвердженими наказом Міністерства екології та природних ресурсів України, розділ VІ Правил, який передбачав реєстрацію паспортів ГОУ, виключено.
На сьогодні пунктом 2.2.5 Правил передбачено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний розробити паспорт на кожну ГОУ, зразок якого наведено у додатку 3 до цих Правил. При цьому наведена форма паспорта також не передбачає його узгодження та реєстрації.

 

  • Чим керуватися (на що посилатися) при організації поводження з відходами, якщо ДСанПін 2.2.7.029–99 скасовано? Якими нормативними документами можна користуватися при організації поводження з відходами?

Відповідь:
Загальні вимоги поводження з відходами регламентовано Законом України «Про відходи» від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР. Зокрема, статтею 17 вказаного закону передбачені обов’язки суб’єктів господарювання у сфері поводження з відходами. При цьому зазначена стаття зобов’язує суб’єктів господарювання реалізовувати обов’язки у сфері поводження з відходами відповідно до нормативно-правових актів. Спеціальні нормативно-правові акти, які б регламентували поводження з відходами, відсутні.
На сьогодні наявні ДСТУ 3911–99 «Виявлення відходів і подання інформаційних даних про відходи» та ДСТУ 4462.3.01:2006 «Поводження з відходами. Порядок здійснення операцій». Проте вказані стандарти містять загальні вимоги і не регламентують питання, які були викладені в ДСанПін 2.2.7.029–99.
На практиці спеціалізовані організації, які надають послуги щодо розроблення документації у сфері поводження з відходами, використовують положення ДСанПін 2.2.7.029–99.
Також відсутність нормативно-правового регулювання (механізму, способу) реалізації обов’язків суб’єктів у сфері поводження з відходами виключає їхню відповідальність за недотримання таких обов’язків.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 7, 2018.

Придбати журнал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!