Новини

Повернутися до переліку новин

Дайджест запитань-відповідей № 9

Цей блок журналу передбачає розгляд найгарячіших запитань, що щомісяця надходять на адресу редакції.

На підприємстві запускають локальні очисні споруди (ЛОС), до яких буде відводитися дощова і тала вода з території підприємства. ЛОС обслуговує стороння організація, яка періодично відбирає проби води для контролю якості. Чи потрібно підприємству самостійно здійснювати лабораторний контроль якості поверхневих стічних вод? Якщо — так, то з якою періодичністю? В яких нормативних правових, технічних нормативних правових актах це прописано?

Відповідь:
Вказане питання врегульоване Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядком визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, які затверджені Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01 грудня 2017 року № 316 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення».

Вони визначають допустиму концентрацію забруднюючих речовин, які можна скидати до системи централізованого водовідведення, врегульовують, серед іншого, питання відбору проб та документального оформлення цього процесу, умови скиду та оплати стічних вод.
Також установлено перелік виробничих процесів, при здійсненні яких споживач повинен мати локальні очисні споруди для попереднього очищення стічних вод перед їх скиданням до системи централізованого водовідведення та очищення стічних вод.
У першу чергу, їх повинні мати:

  • підприємства гальванічного виробництва;
  • підприємства харчової промисловості (м’ясної, молочної, рибопереробної);
  • заклади харчування, а також водокористувачі, в яких активно використовуються нафтопродукти (наприклад, автомийки), де концентрація забруднюючих речовин зазвичай є найвищою.

Контроль якості зворотних вод має здійснювати сертифікована лабораторія незалежно від форми власності.

Періодичність відбору проб визначається Угодою між сторонами приймання-передачі зворотних вод.


В організації планується проведення ремонтно-оздоблювальних робіт, у результаті яких з’являться відходи, які не зазначені в інструкції щодо поводження з відходами.
Що необхідно зробити в цьому випадку і хто буде власником цих відходів — замовник чи підрядник?

Відповідь:

Потрібно зазначити, що відходи утворюються в процесі господарської діяльності (надання послуг) суб’єкта господарювання.

Відходи, які утворюються в результаті ремонтно-оздоблювальних робіт потрібно буде відобразити в декларації про утворення відходів (за умови, що Показник загального утворення відходів становить менш як 1000 у.о).

Відходи будуть належати тому, у кого на балансі знаходяться приміщення.
Предмети (матеріали), які утворюються в результаті ремонтно-оздоблювальних робіт, стануть відходами лише після здійснення певних бухгалтерських операцій.

Це питання більше стосується бухгалтерського обліку, а вже потім — дій еколога на підприємстві. Кожен підрозділ має виконувати свої обов’язки.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 8

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!