Новини

Повернутися до переліку новин

Дератизація. Як організувати процес своєчасно та правильно

На сьогодні малий та середній бізнес в Україні на 72 % пов’язаний з виробництвом і торгівлею сільськогосподарською продукцією. Відомий для кожного вислів «З лану до столу» передбачає вкрай важкий та довготривалий процес вирощування с/г продукції, її переробку, зберігання та реалізацію до країн  близького та дальнього зарубіжжя. 

Проте в процесі виробництва та зберігання продукції виникає гостра проблема, яка пов’язана з наявністю мишоподібних гризунів — одних з небезпечних шкідників, які поширюють багато інфекційних хвороб і створюють значні економічні втрати для людини. 

Аграрії потерпають від гризунів при зберіганні врожаю, логістичні компанії — при транспортуванні та імпортно-експортних операціях готового продукту, торгівельні мережі — при зберіганні та реалізації продукції. Всі, так чи інакше, отримують великі економічні збитки від них. 

Як обмежити чисельність гризунів? Для багатьох це стає проблематичним завданням. Тому дуже важливим є постійний моніторинг в системі дератизаційних робіт для швидкого і ефективного контролю їх чисельності.

На підставі даних моніторингу переважна більшість мишоподібних гризунів була відзначена на території елеваторів і маслоекстракційних комбінатів. Найбільші втрати від мишоподібних гризунів за зберігання зерна на складах напільного зберігання протягом 2016 року — в середньому понад 5,6 %. В елеваторах середній показник втрат становив 3,8 % від продукції, яку зберігають 

За належного впровадження комплексу дератизаційних робіт такі втрати можуть бути значно меншими.
Для ефективного контролю чисельності найбільш поширених видів гризунів здійснюється моніторинг, який впроваджується на підставі аналізу динаміки їх чисельності та відлякуванню з території підприємств. 

Ця система моніторингу — це регулярний контроль ділянок виробництва, складських приміщень, а також території на предмет наявності шкідливих гризунів та впровадження заходів щодо їх ліквідації. Окрім візуального огляду, особливо важливим елементом є установка спеціалізованих пасток або застосування методу харчових та родентицидних принад. Важливий елемент моніторингу — застосування живопасток, за допомогою яких можна відловити гризунів та визначити їх видовий склад.

Така система гарантує позбавлення від мишоподібних гризунів на будь-якій території, враховуючи будівлі, склади та виробничі приміщення за недовготривалий час, що засвідчує двостороння верифікація системи захисних заходів. 

Головна перевага такого комплексу системи дератизації — це відсутність негативного впливу на навколишнє середовище та оточення людини, оскільки в системі не використовуються небезпечна отрута гострої дії. 

 2 тис. видів гризунів існує на  

 

 

Статева зрілість настає у віці 20–30 днів.
За оптимальних умов самка може щомісяця народжувати 8–10 мишенят.

Тільки від щурів щороку світові втрати становлять декілька мільярдів доларів.

Статистика сезонності відловлювання гризунів на підприємствах України.

За рік фахівцями відловлюється
 88 960 тис. гризунів.

Стаття з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства», №10, 2017

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!