Новини

Повернутися до переліку новин

Дізнайтеся відповіді на питання ОВД та післяпроєктного моніторингу в умовах війни. Замовляйте відеозапис семінару

Вкотре профспілка екологів ПАЕУ об'єднує представників влади, громадськості, бізнесу та науки задля вирішення наболілих питань.

27 квітня за ініціативи ПАЕУ відбувся Онлайн-семінар «ОВД та післяпроєктний моніторинг в умовах війни: відповідальність і наслідки», що організовано Національним центром сталого розвитку. У заході прийняли участь представники Міндовкілля, Департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА, Департаменту екології Кіровоградської ОДА, Управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОДА. Управління екології та природних ресурсів Волинської ОВА, Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОВА, Департаменту екології та природних ресурсів Дніпровської ОДА, Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської облдержадміністрації тощо.

Серед представників підприємств та розробників взяли учать Кроноспан УА, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Українська залізниця, Укртатнафта, Подільський цемент, Асоціація «Укрцемент», Екосинтез, Екосолюшнс, Фармхім, Coca-Cola HBC Ukraine, Броваритепловодоенергiя, Компанія Ліміт Плюс, Техноекос, Енергоінжпроект,  Укрекопроект, Еко ресурс, Західнадрасервіс, Еко лайтнесс, Еконіс-центр, Екотрейд, Гільдія екологів, Геологічна інвестиційна група, Український центр екології, Промеко, Ретал Дніпро, Промекологія та інші. Від науки були задіяні ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ», Сумський національний аграрний університет, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Національний транспортний університет, Житомирська політехніка, а також від громадськості Екологічна рада Криворіжжя, Стратегічний екологічний моніторинг та оцінка,  Міжрегіональне бюро екологічного захисту. Звісно, перелік неповний.

Наболілі питання учасників процедури ОВД та післяпроєктного моніторингу звучали на адресу Міндовкілля:

  • Чи можуть не суб'єкти господарювання, а розробники надсилати повідомлення? Чи можете, будь ласка, коротко розповісти про алгоритм подання повідомлення. І якщо буде потрібно заповнити заяву, будь ласка, на сайті подайте зразок заяви, щоб врахувати всі можливі дані, які необхідно подати
  • До якого часу ще будуть надаватись відмови у видачі Висновку з ОВД не з причин порушення процедури, а не зрозуміло з яких мотивів. Наголошую, що уповноважений орган розглядає плановану діяльність і прописує екологічні умови провадження такої діяльності. Для чого аналізує Звіти та іншу додаткову інформацію та зауваження і пропозиції громадськості, а не досліджує. Хотілось би почути чітке визначення, що таке є недостовірна і суперечлива інформація.
  • Повідомлення публікується тільки в ЗМІ та на дошках, а в реєстр вноситься після направлення листа до отримання доступу?
  • Де можливо ознайомитись із Проєктом внесення змін до Закону про ОВД? Прохання опублікувати чи надати проєкт змін до Постанови 1026
  • Дуже прошу поділитися відповіддю ДРС щодо визначення недостовірної інформації…
Профспілка екологів ПАЕУ очікує на обіцяну інформацію від Міндовкілля. Вже підготовлений лист від ПАЕУ задля пошуку виходу із ситуації гальмування господарської діяльності підприємств

Активно та жваво відбувся пошук відповідей на питання учасників разом з експертами ПАЕУ та обмін думками:

На даний час існує заборона перебування в лісових масивах. Як бути із дослідженнями біорізноманіття при процедурі ОВД та виконання умов Висновків щодо проведення післяпроєктного моніторингу?

Які терміни подання звіту післяпроєктного моніторингу? В якому документі це зазначено?

Чи потрібно подавати звіт післяпроєктного моніторингу, якщо ще не погоджено План післяпроєктного моніторингу?

Як бути з переміщеним виробництвом? Можливо достатньо отримання Дозволу на викиди, а не проводити всю процедуру ОВД на час воєнного стану?

В ОВД написано як подавати Звіт, якщо раз в рік - наприкінці року або на початку наступного. Здається так. Пункт 6 ОВД. Перелік заходів та звіт щодо них.

Моя особиста думка: виконувати ППМ, але ж реальні заходи. На заміновану територію точок ГДС, наприклад, не пропустить ДСНС. Потім, надіслати інформаційний лист до інстанцій, повідомлення, що виконано і з яких причин не виконано. Це не так тяжко для еколога. А от, якщо якась частина підприємства зруйнована, та при відновленні СПД повинен проводити ОВД – тут питання про наслідки та відповідальність...

Якщо у післяпроєктному моніторингу є щоквартальне проведення замірів по санітарний зоні, першого кварталу не вдалося з певних причин, другого, надіємось, що вдасться, далі як буде невідомо, коли тоді повідомляти відповідні органи? Звіт подається за цілий рік.

Момент по лабораторіям: не всі наразі відкриті ще, не всі акредитовані належним чином, як результат, доводиться чекати певну лабораторію, а не звертатися до першої ліпшої. Це нюанс щодо виконання щомісячних досліджень. Настане питання при перевірках, це 100%.

Одна думка: якщо є 5 висновків УЦО та 5 висновків УТО для одного суб'єкта господарювання. У кожному висновку є різні терміни щодо проведення досліджень та іншого. підприємство буде кожен день займатись дослідженнями. Необхідно мабуть впорядкувати систему післяпроєктного моніторингу… 

Дізнайтеся відповіді на питання ОВД та післяпроєктного моніторингу в умовах війни. Замовляйте відеозапис семінару від Національного центру сталого розвитку

Профспілка екологів вдячна всім учасника семінару за активну позицію та намагання в нелегкий воєнний час працювати, попри всі труднощі не покидати професію. Не забуваємо – ЕКОменеджери важливі!

ПАЕУ продовжує працювати над актуальними питаннями сьогодення та запрошує на не менш важливі заходи у рамках Платформи Green economic recovery в травні:

5 травня 2022 - Онлайн-конференція «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма Green economic recovery»

6 травня 2022 - Семінар-практикум «Відходи у воєнний і поствоєнний час: нова екологічна індустрія»

Нагадуємо! Для участі обов’язково потрібно ЗАБРОНЮВАТИ місце.


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!