Новини

Повернутися до переліку новин

До уваги суб’єктів оцінки впливу на довкілля!

Для недопущення поширення на території України коронавірусу COVID-19, з метою дотримання заборон щодо проведення масових заходів кількістю понад 10 осіб, а також у зв’язку із обмеженням транспортних сполучень (в тому числі внутрішньообласного), вбачається за необхідне утриматись від проведення громадських слухань, запланованих на період дії карантину.

Відповідно до частини 3 статті 7 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» уповноважений територіальний орган, а у випадках, визначених частинами третьою і четвертою статті 5 цього Закону, - уповноважений центральний орган зобов’язаний забезпечити громадське обговорення у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля. 

Відповідно до частини п’ятої статті 7 Закону громадське обговорення планованої діяльності після подання звіту з оцінки впливу на довкілля проводиться у формі громадських слухань та у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді). 

Тобто із зазначеної норми вбачається, що громадське слухання є обов’язковою,  проте не виключною формою громадського обговорення.  

З урахуванням практики застосування положень Закону «Про оцінку впливу на довкілля» не вбачається за можливе спрогнозувати точну кількість учасників майбутніх слухань, але середньостатистичним показником є  10-50 учасників/на 1 слухання. 

Для забезпечення безперервності виконання обов’язків та завдань, покладених на органи державної влади, надаємо рекомендації щодо здійснення оцінки впливу на довкілля на період дії карантину.

Рекомендації

Уповноваженим територіальним органам, що здійснюють оцінку впливу на довкілля:

➢ посилити заходи із забезпечення своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості засобами електронного зв’язку;

➢ провести розширену інформаційну компанію для представників громадськості про можливість надання письмових зауважень, коментарів та пропозицій по планованій діяльності  громадське обговорення якої триватиме в період дії карантину;

➢ провести інформаційно-роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання на предмет перенесення майбутніх дат громадських слухань;

➢ поінформувати органи місцевого самоврядування про необхідність вжиття заходів ефективного інформування громадськості засобами електронного зв’язку;

➢ повторно оприлюднити на офіційних веб-сайтах департаментів/управлінь покрокові інструкції  (із зазначенням телефонів, контактних осіб та адрес в тому числі електронних, на які приймаються зауваження та пропозиції), для надання зауважень та пропозицій по розпочатих процедурах ОВД на період дії карантину.

Представникам громадськості:

➢ обмеження проведення громадських слухань не є обмеженням вашого права брати участь у процесі прийняття еколого-важливих рішень;

➢ ви маєте можливість надавати свої зауваження, коментарі та будь які інші пропозиції, які, на вашу думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування;

➢ уся інформація, щодо процедур оцінки впливу на довкілля міститься у Єдиному реєстрі: http://eia.menr.gov.ua/uk/cases

➢ свої зауваження та пропозиції можете надсилати на електронні адреси:

УТО (департаменти/управління ОДА) по кожній області контакти за лінком:http://eia.menr.gov.ua/uk/contact

УЦО (міністерство) ovd@menr.gov.uagladun@menr.gov.uatischenkova@menr.gov.ua(телефони: 206-31-40, 206-31-10, 206-31-50)

➢ ви можете використовувати форму зворотного зв’язку на сайті Єдиного реєстру у випадку виникнення питань (натиснувши на позначку конверту)

➢ зберігайте спокій та направляйте свої зауваження та пропозиції онлайн.

Суб’єктам господарської діяльності:

➢ нові громадські слухання плануйте на період після завершення дії карантину (відслідковуйте новини щодо його тривалості);

➢ громадські слухання на період дії карантину міністерством не проводяться;

➢ інформуємо, що внесено зміни до ЗаконуУкраїни «Про торгово-промислові палати в Україні», якими до форс-мажорних обставин віднесено карантин, встановлений Кабінетом Міністрів України (посилання на закон 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68397);

➢ зберігайте спокій та готуйте якісні Звіти з ОВД 

 


Довідково: 

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусуCOVID-19»  на усій території України  з 12 березня до 3 квітня 2020 р. установлено карантин. 

Зазначеною постановою міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування доручено організувати виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів. 

17 березня 2020 року на виконання доручення Президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на  території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, зокрема:

заборонено з 18 березня по 3 квітня:

на усій території нашої держави регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні;

перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

заборонено з 17 березня по 3 квітня перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі.

заборонено 18 березня 2020 до прийняття окремого рішення перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень (приміському, міському, регіональному та дальньому).

заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

17 березня Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусноїхвороби (COVID-19)», яким передбачається посилення відповідальності посадових осіб у тому числі за порушенняправил щодо карантину людей. 

Джерело: офіційний портал Мінекоенерго

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!