Новини

Повернутися до переліку новин

Документація з питанть скидання стічних вод: важливі моменти

Стічні води підприємств, установ і організацій, що скидаються в господарсько-побутові системи каналізації населених пунктів, повинні відповідати Правилам приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затвердженим Наказом № 316, та місцевим правилам приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту. У разі перевищення якісних показників скиду водоканали здійснюють розрахунок нормативних скидів, що розраховуються на підставі Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, затвердженого Наказом № 316.

Наказом № 316 також затверджено Перелік виробничих процесів, під час здійснення яких споживач повинен мати локальні очисні споруди для попереднього очищення стічних вод перед їх скиданням до системи централізованого водовідведення та очищення стічних вод.

Перелік виробничих процесів, під час здійснення яких споживач повинен мати ЛОС для попереднього очищення стічних вод:

  • нафтопереробка, хімічний та органічний синтез, фармацевтичне виробництво;
  • целюлозно-паперове і картонне виробництво;
  • спиртове, дріжджове, кондитерське, крохмалепатокове, маслоробне виробництво, виробництво пива безалкогольного (включаючи солодове), переробка молока, риби, м’яса (включаючи скотобійні), фруктів і овочів;
  • вирощування худоби та птиці, шкіряна промисловість;
  • гальванічне виробництво;
  • машинобудування і металообробка;
  • металургія чорна та кольорова;
  • виробництво будівельних матеріалів і конструкцій, скла та скловиробів, керамічних виробів;
  • виробництво лакофарбових матеріалів, синтетичних поверхнево активних речовин;
  • обробка поверхонь, предметів чи продукції з використанням органічних розчинників;
  • виробничі процеси, під час яких використовуються або утворюються певні речовини (неемульговані жири, харчові відходи, нафтопродукти, кислоти і луги, а також їх розчини, іони важких металів, сполуки миш’яку і ртуті, вільний сірководень та вільні сульфід-іони, меркаптани, а також відновлені сірчані сполуки (сульфіти, тіосульфати, елементарна сірка), сірковуглець, ціановодень, ароматичні вуглеводні, органічні розчинники, летючі органічні сполуки (толуол, бензол, ацетон, метанол, бутанол, пропанол, їх ізомери та алкілпохідні), хлорорганічні сполуки, 2-, 4-, 6-трихлорфенол, дихлорметан, дихлоретан, пентахлорфенол, поліхлорбіфеніли (сума ПХБ) і поліхлортерфеніли (сума ПХТ), тетрахлоретилен, трихлоретилен, триетиламін, хлороформ (трихлорметан), тетрахлорметан, чотирихлористий вуглець, бензопірен, етилбензол (фенілетан), діоксини, синтетичні поверхнево активні речовини, що не піддаються біологічному окисненню, біологічно неокиснювані барвники натурального, штучного і синтетичного походження, біологічно резистентні пестициди, осідаючі мінеральні включення гідравлічною крупністю більше 2 мм/с, спливаючі речовини (включення) гравітаційною крупністю більше 20 мм/с, волокнисті включення, у тому числі пряжа, ворс, волосся, шерсть, пероактивний хлор більше 5 мг/дм3, за винятком випадків уведення на об’єкті водовідведення санітарного карантину, радіонукліди).

Зверніть увагу!

Якщо виробнича діяльність підприємства, що утворює стоки, входить до переліку виробничих процесів Додатка 1 Наказу № 316, наявність ЛОС на підприємстві є обов’язковою.

Для функціонування очисних споруд на підприємстві в наявності повинні бути такі документи:

  1. Проєкт на будівництво очисних споруд (відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI; Порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.05.2011 № 45); ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»);
  2. Висновок з оцінки впливу на довкілля (відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23.05.2017 № 2059-VII (якщо будівництво ЛОС підпадає під дію ст. 3 цього Закону);
  3. Позитивний висновок державної комплексної експертизи об’єктів будівництва (відповідно до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560);
  4. Дозвіл на виконання будівельних робіт (відповідно до ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»);
  5. Сертифікат про закінчення будівельних робіт (згідно з Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 461).
  6. Дозвіл на спецводокористування;
  7. Дозвіл на викиди (за необхідності);
  8. Договір із підприємством про приймання відходів (мулу ЛОС) на утилізацію/ розміщення;
  9. Наказ керівника підприємства про введення в експлуатацію очисних споруд.

Отримайте структуровану шпаргалку з необхідної документації у водокористуванні вже вересневому спецвипуску «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».

Головна мета №9, 2022 - надати спеціалістам підприємств знання, які допомагають їм ефективно керувати та розвивати бізнес, зберігаючи довкілля та економлячи кошти в широкій перспективі.

Цей випуск «Трансформація водокористування та сталість води у промисловості. Вода в центрі бізнесу» присвячено управлінню та очищенню промислової джерельної води, технологічної води та стічних вод у багатьох галузях, таких як виробництво електроенергії, виробництво, переробка харчових продуктів і напоїв, а також нафтова промисловість і видобуток газу. 

Читати в ЖИВИЙ ЖУРНАЛ

БІЛЬШЕ ПРО ЖУРНАЛ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!