Новини

Повернутися до переліку новин

Дослідження водойм по-європейськи

У новий рік із новими програмами моніторингу вод

Міністром Романом Абрамовським затверджено перші сучасні програми моніторингу поверхневих та морських вод, які відповідають європейським вимогам

  • Програма державного діагностичного та операційного моніторингу поверхневих вод;
  • Програма державного моніторингу прибережних та морських вод Чорного та Азовського морів.

«Ми затвердили чіткі інструкції проведення державного моніторингу в основних річкових басейнах та морських прибережних водах України. Вони дають старт реалізації кращих європейських практик дослідження водойм відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Завдяки цьому будуть отримані дані, необхідні для розробки планів управління річковими басейнами і морської стратегії», - заначив Роман Абрамовський.

Що це за дослідження?

Діагностичний моніторинг допоможе дізнатись на скільки діяльність людини вплинула на кількісний та якісний стан води. На його основі будуть розроблені заходи для досягнення «доброго екологічного стану» та «доброго хімічного стану» вод. Це один із найважливіших етапів розробки планів управління річковими басейнами.

Операційний моніторинг здійснюється для водойм, де існує ризик недосягнення доброго екологічного стану вод чи щороку здійснюється забір води для питних і побутових потреб українців (в середньому більше ніж 100 куб. метрів на добу). Такі дослідження проводяться щороку в період між заходами діагностичного моніторингу за специфічними показниками річкового басейну та показниками діагностичного моніторингу, які показали ризик недосягнення доброго екологічного стану вод. Дані операційного моніторингу є підґрунтям для розробки конкретних заходів у плані управління річковим басейном для поліпшення чи підтримання стану водойм.

З дати схвалення Урядом у 2018 році Порядку здійснення державного моніторингу вод: це перші програми, які запускають реалізацію заходів державного моніторингу вод в Україні.

Результати досліджень можна буде переглянути на онлайн системі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України».

Це мапа України з нанесеними на ній мітками різних кольорів. І кожен колір має значення – вони показують екологічний стан водойм. Онлайн система надає інформацію щодо:

  • водного об’єкта, на якому проводиться моніторингу вод;
  • показників, за якими проводяться дослідження;
  • періодичності здійснення вимірювань;
  • лабораторій, які здійснюють відбір проб та проводять вимірювання.

Джерело: https://mepr.gov.ua/

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!