Новини

Повернутися до переліку новин

Дозвіл на викиди: аутсорсинг, консалтинг чи «самі з вусами»

Підготовка документів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами вимагає немало витрат часу та глибоких спеціалізованих знань, як обладнання, так і норм природоохоронного законодавства. Поширеною практикою серед суб’єктів господарювання, які повинні отримати такий дозвіл, стало залучення сторонніх компаній до розробки необхідної документації. На ринку все більш затребуваними стають послуги аутсорсингу та консалтингу в природоохоронній сфері. 

Аутсорсинг (від англ. «outsourcing» - зовнішнє джерело, супровід) – послуга, яка користується популярністю серед багатьох великих компаній і індивідуальних підприємців. Основним завданням аутсорсингу є передача функцій від внутрішніх підрозділів зовнішньому виконавцеві. Інтерес до екологічного аутсорсингу зумовлений низкою незаперечних факторів:

  • сучасна сфера природоохоронної діяльності дужа мінлива через законодавчі ініціативи та реформи, тому без сторонньої допомоги і свіжого погляду часом буває дуже складно виявити всі проблемні місця власного підприємства
  • ціна навіть єдиної помилки в документації на отримання дозволів та екологічній звітності може бути занадто високою, навіть якщо ця помилка була ненавмисною, тому замовник послуги аутсорсингу довіряє фахівцям, що спеціалізуються саме на підготовці певного дозволу, бо вважає їх більш компетентними, аніж власних спеціалістів-екологів 
  • тримати в штаті фахівця-еколога, а тим паче екологічну службу, виявляється дорожчим, аніж скористатися екологічним аутсорсингом за договором, де заздалегідь обговорюється і складається певний перелік робіт та послуг.  

Екологічний аутсорсинг може бути на постійній основі в процесах компанії, а може бути тимчасовим рішенням суб’єкта господарювання.

Екологічний консалтинг – надання допомоги зовнішнього кваліфікованого фахівця або компанії, яка спеціалізується і практикується в галузі природоохоронних знань. Метою екологічного консалтингу є поліпшення якості роботи окремого фахівця, що відповідальний за екологічну безпеку на підприємстві, чи природоохоронної служби (підрозділу) підприємства, а також загального стану екологічної безпеки. Консалтинг, як правило, спрямований на уникнення проблемних ситуацій. Консалтинг може бути як разової послугою, так і триває, наприклад, з певною періодичністю.

Для того, щоб допомогти підприємству в прийнятті потрібних рішень, вдаються до екологічного консалтингу, а для реалізації поставлених завдань використовується екологічний аутсорсинг.

Більшість суб’єктів господарювання користуються послугами аутсорсингових або консалтингових компаній щодо розробки документів для отримання дозволу, в тому числі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Але фахівець що відповідальний за надання технічного завдання на підготовку документів для отримання дозволу на викиди, повинен розуміти процедуру видачі дозволу, знати обладнання свого підприємства, всі джерела викидів. 

Дізнайтеся, як правильно надати технічне завдання, щоб не втратити кошти та виробничі можливості.  


Для довідки:

Видача Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (далі — Дозвіл) регулюється наступними нормативно-правовими актами:

  • Законом України «Про охорону атмосферного повітря» від 16 жовтня 1992 року № 2707-XII (далі — Закон №2707); 
  • Наказом Мінприроди України «Інструкція про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян — підприємців» від 09 березня 2006 року №108;
  • постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян — підприємців, які отримали такі дозволи» від 13 березня 2002 року № 302

Суб’єкт господарювання для розроблення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, може залучати установи, організації та заклади, яким Міндовкілля надає право на розроблення цих документів. Для  мінімізації збитків при оформленні дозволу та розумінні всієї системи оформлення документів запрошуємо на новий курс підвищення кваліфікації! 

«ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ, ОБГРУНТОВУЮЧІ МАТЕРІАЛИ ТА ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ВИКИДІВ В АТМОСФЕРУ»

30 вересня 2021, 14.00-18.00

Онлайн

Важливо: 

  • Участь платна.
  • Передбачені спеціальні умови за партнерськими програмами для членів Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ)

З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!